Δευτέρα 31 Ιουλίου 2017

Πίτσα Σιτσιλιάνα με αλεύρι Ζέας και ψημένη σε πέτρα ψησίματος






Σας το έχω ξαναπεί, αλλά το διαπιστώνετε και από μόνοι σας, σχεδόν κάθε βδομάδα (τις τελευταίες τουλάχιστον), αφού σας προτείνω συνεχώς νέες συνταγές με μελιτζάνες. Σήμερα ήρθε η σειρά της πίτσας με μελιτζάνες. Σιτσιλιάνα για τους φίλους μας τους Ιταλούς, τσακώνικη για τους Λεωνιδιώτες. Εκεί, στο Λεωνίδιο και εγώ, πριν από αρκετά χρόνια έφαγα για πρώτη φορά πίτσα που είχε και μελιτζάνα.

Σήμερα όμως θα σας προτείνω μια διαφορετική εκδοχή έτσι κ αλλιώς όμως, η πίτσα, είναι καθαρά προσωπική υπόθεση, και ο καθένας βάζει από πάνω ότι και σε όση ποσότητα θέλει.  Η ιδιαιτερότητα της σημερινής πίτσας αν εξαιρέσουμε ότι δεν έχει τυρί, έγκειται στο γεγονός ότι την έψησα σε πέτρα ψησίματος για φούρνο!   

 
Από καιρό είχα σκοπό να αποκτήσω πέτρα ψησίματος. Είχα διαβάσει ενθουσιώδη σχόλια σχετικά με το αποτέλεσμα, ήξερα ότι στο εξωτερικό τη χρησιμοποιούν κατά κόρον για τα ψησίματα τους και όταν είδα τον Σάκη να ετοιμάζει την δική του πίτσα και να χρησιμοποιεί την πέτρα ψησίματος - σκέφτηκα ότι ήρθε η ώρα και για μένα. Έκανα λοιπόν τη σχετική αναζήτηση στο Internet και κατέληξα σε αυτή (πατήστε εδώ για να τη δείτε) και ευχαριστώ θερμά το ηλεκτρονικό κατάστημα COOZINA για την ευγενική παραχώρηση.



Είμαι πολύ χαρούμενη και ευχαριστημένη από την επιλογή μου. Το αποτέλεσμα ήταν πραγματικά εξαιρετικό.  Εννοείται βέβαια ότι το πιο σημαντικό είναι οι πρώτες ύλες που χρησιμοποίησα όμως, χάρη στην πέτρα ψησίματος είχα μια τραγανή βάση χωρίς να χρησιμοποιήσω επιπλέον ελαιόλαδο και σχεδόν στον μισό χρόνο απ' ότι χρειάζεται το ταψί

Ανυπομονώ να χρησιμοποιήσω ξανά την πέτρα όχι μόνο σε πίτσα αλλά σε πίτες, μπιφτέκια κ.α


Υλικά (για μια πίτσα 32 εκ και μια λαμαρίνα φούρνου):
Για τη ζύμη
- 500 γρ αλεύρι Ζέας
- περίπου 200 -220 γρ νερό συνολικά
- 1 φακελάκι ξηρή μαγιά 
- 1 κ.γ ζάχαρη (χρησιμοποίησα καρύδας)
- 50 γρ ελαιόλαδο σκορδόλαδο - πατήστε εδώ για τη συνταγή 
- 1 κ.γ  αλάτι (χρησιμοποίησα θαλασσινό)
- 2 κ.γ ρίγανη
- 1 κ.γ θυμάρι

για τη σάλτσα
- 500 γρ συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας
- ελαιόλαδο
- 1 κ.σ τριμμένο αποξηραμένο κρεμμύδι 
- 1 κ.γ λιωμένο σκόρδο 
- αλάτι, πιπέρι, πάπρικα
- 1/2 κ.γ κανέλα (χρησιμοποίησα Κεϋλάνης)
- 1 μεγάλο φύλλο δάφνης
- μια τσιμπιά κύμινο

από πάνω
- 2 μικρές μελιτζάνες (500 γρ)
- ντομάτα κομμένη σε ροδέλες
- 1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες
- 1 πράσινη πιπεριά κομμένη σε λεπτές φέτες
- 1 πιπεριά Φλωρίνης κομμένη σε λεπτές φέτες
- ελιές κομμένες σε ροδέλες
- φρέσκο βασιλικό 

Εκτέλεση:
1. Ξεκινάμε με τις μελιτζάνες. Τις πλένουμε και τις κόβουμε σε στρογγυλές φέτες μετρίου πάχους.  Τις βάζουμε αμέσως σε μπόλικο αλατισμένο νερό το οποίο θα αλλάζουμε 2-3 φορές μέχρι να μην είναι πλέον καφέ. Επειδή θα βάλουμε την ελάχιστη δυνατή ποσότητα ελαιόλαδου στο φαγητό μας, θα πρέπει να ξεπικρίσουμε πάρα πολύ καλά τις μελιτζάνες μας. 

2. Έπειτα θα ενεργοποιήσουμε τη μαγιά. Σε ένα μπολ βάζουμε τη μαγιά, τη ζάχαρη και 100 ml ζεστό νερό (γύρω στους 35-40 βαθμούς). Ανακατεύουμε πολύ καλά και σκεπάζουμε με χαρτί. Το αφήνουμε για μισή ωρίτσα περίπου να φουσκώσει

 

3. Έπειτα ετοιμάζουμε τη ζύμη. Τοποθετούμε το  αλεύρι με τα μυρωδικά, το αλάτι και το σκορδόλαδο και ανακατεύουμε. Όταν έχει φουσκώσει η μαγιά, την τοποθετούμε και αυτή.  Ανακατεύουμε πάρα πολύ καλά να ενσωματωθεί και στη συνέχεια λίγο-λίγο προσθέτουμε το νερό. Περίπου 100 -120 γρ νερό. Ζυμώνουμε καλά και σταματάμε όταν έχουμε ένα ελαφρύ, αφράτο και εύπλαστο ζυμάρι το οποίο δεν κολλάει στα χέρια. Σκεπάζουμε με πετσέτα και το αφήνουμε να φουσκώσει


4. Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε όλα τα υλικά της σάλτσας και αφήνουμε να βράσει για 5-8 λεπτά. Προσοχή, σκεπάζουμε το κατσαρολάκι γιατί θα πιτσιλάει.

5. Στρώνουμε λαδόκολλα στη λαμαρίνα του φούρνου και ψήνουμε τις μελιτζάνες στους 200 σε αέρα, για 20 λεπτά

6. Έπειτα βάζουμε την πέτρα ψησίματος στο φούρνο να ζεσταθεί και συναρμολογούμε την πίτσα μας. Ανοίγουμε το ζυμάρι, προσθέτουμε μπόλικη σαλτσούλα, τις ψητές μελιτζάνες, τις ντομάτες, πιπεριές, κρεμμύδια, ελιές,  και φρέσκα φύλλα βασιλικού. Αν βάλετε τυρί θα πρέπει να το προσθέσετε ακριβώς μετά τη σάλτσα και πριν από τα λαχανικά





7. Ψήνουμε για 8-10 λεπτά    


Για να δείτε και άλλες συνταγές για πίτσα (πατήστε εδώ)



Τέλος να σας υπενθυμίσω:
  • Αν θέλετε να μην χάνετε τις νέες συνταγές, παρακαλώ κάντε like στην επίσημη σελίδα του blog στο Facebook
  • Αν σας άρεσε η συνταγή, κοινοποιήστε τη στους φίλους σας στο facebook
  • Το φτιάξατε και σας άρεσε? Περιμένω να μου στείλετε τις δικές σας φωτογραφίες καθώς και το πως σας φάνηκε!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου