Τρίτη, 5 Σεπτεμβρίου 2017

Γκρανόλα με πουρέ κολοκύθας και μπαχαρικά



Θυμάστε την συνταγή με πουρέ κολοκύθας που σας είχα δείξει εδώ? Προμηθευτήκατε κολοκύθα? Φτιάξατε τον πουρέ? Σήμερα θα σας παρουσιάσω την πρώτη συνταγή στην οποία θα χρησιμοποιήσουμε τον πουρέ κολοκύθας και είναι γκρανόλα με πουρέ κολοκύθας και μπαχαρικά. Αυτή τη συνταγή πρέπει να την δοκιμάσετε όλοι και λέω πρέπει επειδή είναι τόσο εύκολη που μέχρι και ένα παιδί μπορεί να την κάνει, τόσο γρήγορη που το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να συγκεντρώσετε τα υλικά σας και απλά να τα ανακατέψετε για ελάχιστα δευτερόλεπτα με ένα πιρούνι και τέλος τόσο σημαντική μιας και τα δημητριακά καταναλώνονται καθημερινά από όλους και πολλές φορές σε αρκετά μεγάλες ποσότητες. Ειδικά τα παιδιά συνηθίζουν να  τρώνε και πρωί και βράδυ δημητριακά με γάλα. Αυτό τα καθιστά αυτόματα την πιο σημαντική τους τροφή που σημαίνει, ότι, πρέπει να φροντίσουμε να είναι κάτι αγνό και θρεπτικό που να τους κάνει καλό και όχι να επιτρέψουμε η βασική τους διατροφή να είναι ζάχαρη, φοινικέλαιο, σιρόπι γλυκόζης, συντηρητικά και διάφορα άλλα συστατικά που ούτε να τα διαβάσουμε δεν μπορούμε χωρίς να στραμπουλίξουμε τη γλώσσα μας. 



Υλικά:
- 400 γρ νιφάδες βρώμης
- 200 γρ πουρές κολοκύθας (πατήστε εδώ για τη συνταγή)  
- 100 γρ ελαιόλαδο
- 160 γρ πετιμέζι ή ελαφρώς αραιωμένο μέλι ή σιρόπι αγαύης
- 4 γρ (1 κ.σ) κανέλα (χρησιμοποίησα Κεϊλάνη)
- 1/2 κ.γ γαρύφαλλο
- λίγο μοσχοκάρυδο
- ξύσμα από 1-2 πορτοκάλια (ακέρωτα και βιολογικά κατά προτίμηση)
- 1 τσιμπιά αλάτι (χρησιμοποίησα θαλασσινό)
- καρύδια χοντροσπασμένα
- σταφίδες

Εκτέλεση:
1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 σε αέρα και τοποθετούμε λαδόκολλα στη λαμαρίνα του φούρνου

2. Σε ένα μεγάλο μπολ τοποθετούμε τον πουρέ κολοκύθας, το ελαιόλαδο, το πετιμέζι, τα μπαχαρικά και το αλάτι και ανακατεύουμε

 


3. Προσθέτουμε τις νιφάδες βρώμης, το ξύσμα πορτοκαλιού και ανακατεύουμε καλά. 



4. Αδειάζουμε το μείγμα μας στη λαμαρίνα και το πατάμε να απλωθεί παντού


5. Ψήνουμε για 25 λεπτά, το βγάζουμε από το φούρνο, το ανακατεύουμε λίγο γιατί θα έχει αρκετή υγρασία αλλά θα έχει αρχίσει να ξεροψήνεται στις άκρες και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 8-10 λεπτά ακόμη 


6. Αφήνουμε να κρυώσει και το αποθηκεύουμε σε ένα γυάλινο βάζο που κλείνει αεροστεγώς. Προσθέτουμε καρύδια, σταφίδες και όποιο άλλο ξηρό καρπό και/ή αποξηραμένο φρούτο μας αρέσει. Καλό είναι τους ξηρούς καρπούς να μην τους ψήσουμε ώστε να διατηρήσουν τα θρεπτικά τους συστατικά 


Το τρώμε όπως συνηθίζουμε τα καταναλώνουμε τα δημητριακά. Με φρούτα, με γάλα, με γιαούρτι ακόμη και σκέτα. Μπορείτε να τα βάζετε σε μικρά ταπεράκια και να τα δίνετε στα παιδιά σας μαζί με γιαούρτι ως ένα θρεπτικό και υγιεινό σνακ στο σχολείο. Εμένα μου αρέσει τόσο πολύ που την τρώω σκέτη.  

Να σας πω επίσης ότι όταν ψήνεται το σπίτι μοσχομυρίζει και όλοι ανυπομονούν να περάσει η ώρα ώστε να δοκιμάσουν!!! 

Σας παρακαλώ πολύ φτιάξτε τη έστω και μια φορά. Είναι κρίμα να μπορείτε να αποφύγετε τα σκουπίδια του εμπορίου και να μην το κάνετε.

Αν θέλετε να δείτε και άλλες συνταγές με γκρανόλα πατήστε εδώ

  • Ο Ηλίας έφτιαξε την γκρανόλα για τον μικρό του, ώστε να τρώει καθημερινά, υγιεινά δημητριακά και όχι αυτά του εμπορίου. Ο μικρός Ανδριανός ενθουσιάστηκε...
      
  • Η Μαρία έφτιαξε την γκρανόλα και είπε "Όταν θες να διοχετεύσεις κάπου την αρνητική ενέργεια που σε περιβάλλει , δημιουργείς για τους ανθρώπους που αγαπάς κ την εξαφανίζεις!"

Τέλος να σας υπενθυμίσω:
  • Αν θέλετε να μην χάνετε τις νέες συνταγές, παρακαλώ κάντε like στην επίσημη σελίδα του blog στο Facebook
  • Αν σας άρεσε η συνταγή, κοινοποιήστε τη στους φίλους σας στο facebook
  • Το φτιάξατε και σας άρεσε? Περιμένω να μου στείλετε τις δικές σας φωτογραφίες καθώς και το πως σας φάνηκε!

6 σχόλια:

  1. Πω πω τι νοστιμιά! Σίγουρα η κολοκύθα θα δίνει ιδιαίτερη γεύση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν και δεν μπορείς να την καταλάβεις, στο αποτέλεσμα, σε συνδυασμό με τα μπαχαρικά, είναι φοβερά νόστιμη και αρωματική..νομίζω ότι μου θυμίζει κολοκυθόπιτα

      Διαγραφή
  2. Αυτές σου οι γκρανόλες.....είναι συγκλονιστικές, θεϊκές!!! Σ'ευχαριστώ, σ 'ευχαριστώ, σ'έυχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χεχε. άσε γιατι έχω πρόβλημα...δεν ξέρω πλέον πια να φτιάξω καθε φορά!

      Διαγραφή