Δευτέρα, 11 Δεκεμβρίου 2017

Υπερ-αφράτα μελομακάρονα με αλεύρι Ζέας χωρίς ζάχαρη



Τα μελομακάρονα μάλιστα, τα αγαπώ. Είναι από τα αγαπημένα μου γλυκά και όχι μόνο των Χριστουγέννων. Αν ακολουθήσετε τη συνταγή που σας προτείνω, θα έχετε υπεραφράτα μελομακάρονα που λιώνουν στο στόμα, πραγματικός αφρός. Όχι σαν αυτά που λιώνουν αλλά τρίβονται.  

Μελομακάρονα με τις καλύτερες πρώτες ύλες, τα τρώμε χωρίς τύψεις και χωρίς να βλάπτουμε τον οργανισμό μας.

Υλικά για 18 μεγάλα μελομακάρονα των 50 γρ: 
- 150 γρ ελαιόλαδο
- 70 γρ μέλι ή σιρόπι αγαύης
- 15 γρ κανέλα (χρησιμοποίησα Κευλάνης)
- 1/2 κ.γ γαρύφαλλο τριμμένο
- 2 γρ αλάτι (χρησιμοποίησα θαλασσινό)
- 1 φακελάκι baking powder (20 γρ)
- ξύσμα από 2 πορτοκάλια (μόνο το πορτοκαλί μέρος από βιολογικά και ακέρωτα)
- 120 γρ χυμό από μανταρίνι ή πορτοκάλι ή νερό
- 300 γρ αλεύρι (χρησιμοποίησα Ζέας)
- 150 γρ αλεύρι βρώμης (νιφάδες βρώμης περασμένες από το μπλέντερ)
- 100 γρ καρύδια τριμένα σε σκόνη
- τριμμένο καρύδι για πασπάλισμα

Για το σιρόπι 
- 250 γρ μέλι ή σιρόπι αγαύης 
- ξύσμα πορτοκαλιού ή/και μανταρινιού κατά βούληση
- 4 γρ κανέλα (χρησιμοποίησα Κευλάνης)  
- 50-100 γρ νερό ή χυμό μανταρινιού ή πορτοκαλιού


Εκτέλεση:
1. Πρώτα ετοιμάζουμε το σιρόπι μας. Σε ένα μικρό κατσαρολάκι προσθέτουμε όλα τα υλικά και ζεσταίνουμε χωρίς να βράσουμε. Θέλουμε να λιώσει το μέλι και να ενωθούν τα υλικά μας 

2. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους  180 σε αέρα και στρώνουμε λαδόκολλα στη λαμαρίνα του φούρνου

3. Σε ένα μπολ τοποθετούμε το ελαιόλαδο με το μέλι και ανακατεύουμε με ένα πιρούνι μέχρι να λιώσει. Προσθέτουμε πρώτα όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από αλεύρι και καρύδι και ανακατεύουμε. Έπειτα προσθέτουμε το αλεύρι, τη βρώμη και το τριμμένο καρύδι. Ανακατεύουμε, ζυμώνουμε ελαφρά και χωρίζουμε τη ζύμη σε μπαλάκια των 50 γρ

4. Δίνουμε το επιθυμητό σχήμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 για 15 λεπτά. Όταν τα βγάλουμε θα είναι μαλακά. Αν αλλάξετε το μέγεθος και σχήμα θα πρέπει να προσαρμόσετε ανάλογα και το χρόνο ψησίματος

5. Αφού κρυώσουν λίγο, τα πιάνουμε δηλαδή με ευκολία, τα βουτάμε στο σιρόπι για 30 δευτερόλεπτα. Τα τποθετούμε σε πιατέλα και πασπαλίζουμε με τριμμένο καρύδι. Αν περισσέψει σιρόπι το ρίχνουμε από πάνω





  • Η Κατερίνα έφτιαξε τα μελομακάρονα και είπε "Τα συγχαρητήριά μου! Αυτά δεν ειναι απλα φοβεραά για υγιεινά αυτα ειναι φοβερά μελομακάρονα απλά!!!"


  • Η Βέρα έφτιαξε τα μελομακάρονα και είπε "Ιδού και τα μελομακάρονα!😋😋😋"

  • Η Μαρία-Ελευθερία έφτιαξε τα μελομακάρονα και είπε "Έφτιαξα τα τέλεια μελομακάρονα. Μου έπεσε λίγο παραπάνω ξύσμα αλλά έγιναν υπέροχα δεν είχαν να ζηλέψουν τίποτα από τα αγοραστά και κυρίως από αυτά που έχουν άσπρα αλεύρια!!!!!!!Έγιναν καταπληκτικά"

Τέλος να σας υπενθυμίσω:
  • Αν θέλετε να μην χάνετε τις νέες συνταγές, παρακαλώ κάντε like στην επίσημη σελίδα του blog στο Facebook
  • Αν σας άρεσε η συνταγή, κοινοποιήστε τη στους φίλους σας στο facebook
  • Το φτιάξατε και σας άρεσε? Περιμένω να μου στείλετε τις δικές σας φωτογραφίες καθώς και το πως σας φάνηκε!

12 σχόλια:

  1. Πολύ ωραίοι Ευαγγελία. Φαίνονται ότι είναι αφράτα.

    Γεια στα χέρια σου. και του χρόνου να είσαι καλά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να σαι καλά κορίτσι μου. Καλες γιορτές να έχουμε με υγεία και μαγειρέματα!

      Διαγραφή
  2. Τα εφτιαξα και έγιναν τέλεια!Ευχαριστώ για την υπέροχη συνταγή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπράβο Δημήτρη! Ναι είναι τέλεια! Χάρις στην ευαγγελία τρώμε γλυκά χωρίς καθόλου τύψεις! Είμαι ενθουσιασμένη!

      Διαγραφή
    2. Δημήτρη χαίρομαι πολύ που σου άρεσαν.Εγλω ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη που μου δείχνετε!

      Διαγραφή
  3. Τι να πω για τα μελομακάρονα; Συγκλονιστικά; μαγικά; λίγα είναι..Να σε ρωτήσω... Βασιλόπιτα θα φτιάξεις καινούργια ή να δοκιμάσω την περσινή σου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα δοκίμασες βρε??? Βασιλόπιτα έχω ετοιμάσει "κέικ μελομακάρονο", είανι κ η περσινή και μπορείς να κάνεις και κάποια συνταγή από τα muffin και να διπλασιάσεις τη δόση!!!!Ελπίζω να σε κάλυψα

      Διαγραφή
  4. Και κάτι άλλο...έχεις φτιάξει κρέπες με αλεύρι ζέας; σκέφτομαι να δοκιμάσω

    ΑπάντησηΔιαγραφή