Δευτέρα 1 Ιουνίου 2015

Φάβα με πιπεριές Φλωρίνης

Η φάβα είναι από τα αγαπημένα μου όσπρια. Θα μπορούσα να τρώω κάθε μέρα και να μην τη βαρεθώ (οκ, ίσως υπερβάλλω κάπως).

Συνήθως, την τρώμε ως συνοδευτικό σε ψάρια και θαλασσινά, αν και μπορεί να σταθεί και ως κυρίως πιάτο. Η πρόταση μου σήμερα, περιλαμβάνει όπως πάντα αρκετά λαχανικά. Μια πορτοκαλί φάβα λοιπόν χάρη στις πιπεριές Φλωρίνης.   



Υλικά:
- 500 γρ φάβα 
- 500 γρ κρεμμύδια ξερά
- 500 γρ πιπεριές Φλωρίνης 
- 80-100 γρ ελαιόλαδο 
- 3 σκ. Σκόρδο
- 150 γρ λευκό κρασί 
- αλάτι, πιπέρι
- μπόλικο λεμόνι


Εκτέλεση:
  1. Μουλιάζουμε τη φάβα για 1 ώρα (προαιρετικά- αν και θα μειωθεί αισθητά ο χρόνος μαγειρέματος αν το κάνετε)
  2. Βράζουμε τη φάβα για 10 λεπτά, ξαφρίζουμε και αλλάζουμε το νερό
  3. Κόβουμε τα κρεμμύδια σε φετάκια
  4. Τοποθετούμε στη κατσαρόλα το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια. Αλατίζουμε για να μαραθούν πιο γρήγορα. Ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα
  5. Κόβουμε τις πιπεριές σε μεγάλα κομμάτια και τα βάζουμε στη κατσαρόλα να σοταριστούν - ανακατεύουμε
  6. Μετά από 3-4 λεπτά, ρίχνουμε το σκόρδο και σοτάρουμε για 1 λεπτό – μέχρι να μυρίσει
  7. Σβήνουμε με το κρασί και όταν εξατμιστεί τοποθετούμε τη φάβα, αλάτι και βραστό νερό (σχεδόν 1 λίτρο)
  8. Μαγειρεύουμε μέχρι να αρχίσει να λιώνει – περίπου 20-30 λεπτά
  9. Ελέγχουμε τακτικά αν χρειάζεται νερό. Προσθέτετε τόσο ώστε να έχετε την επιθυμητή υφή.
  10. Δοκιμάζουμε αν χρειάζεται και άλλο αλάτι και λιώνουμε με ραβδομπλέντερ
  11. Σερβίρουμε με χυμό λεμονιού και φρεσκοτριμμένο πιπέρι


    Τέλος να σας υπενθυμίσω:

10 σχόλια:

  1. Λατρεύω την φάβα! Ότι πρέπει η συνταγή που μάς παρουσιάζεις και για συνοδευτικό μεζέ ;) Την καλημέρα μου & καλό μήνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Δήμητρα μου. Χαίρομαι που σου άρεσε η συνταγή μου. Αν δε βαρεθείς να καθαρίσεις τα λαχανικά, αξίζει να τη δοκιμάσεις κ έτσι. Καλό μήνα και σε σένα. Πολλα φιλια

      Διαγραφή
  2. Ωραία πρόταση και όμορφα σερβιρισμένη !!
    Ευχές για έναν υπέροχο μήνα !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημερα Άρη. Ευχαριστω πολυ. Ευχομαι σε σένα να εχεις ενα δημιουργικό μήνα.

      Διαγραφή
  3. Ήδη πήρε σειρά για να τη μαγειρέψω και την έστειλα και σε άλλους! Νομίζω θα συνοδεύει ιδανικά τα καλοκαιρινά μας τσιπουράκια σκέτη ή ίσως επάνω σε φρυγανισμένο ψωμί.

    Καλημέρα
    Ελένη
    https://myfortysomethingworld.wordpress.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τέλεια, αχ άρωμα πολυ να ακούσω εντυπώσεις. Εξαιρετικη η ιδεα σου με το φρυγανισμένος ψωμί. Καλημεεεερα

      Διαγραφή
  4. Πολύ καλή πρόταση!

    http://beautyfollower.blogspot.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ευαγγελια μου καλημερα και καλη χρονια.Εφτιαξα τη φαβα με κοκκινες πιπεριες εχθες.Μεγαλη επιτυχια.Τα πιτσιρικια εφαγαν το καθενα απο σχεδον 2 πιατα γιατι οπως ειπαν ηταν απλα υπεροχη.Σε ευχαριστουμε για τις νοστιμες συνταγες σου.Με τις δικες σου προσωπικες πινελιες απλα τις απογειωνεις..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πόσο χαίρομαι οταν διαβάζω τα μηνύματα σας, δεν μπορειτε να φανταστείτε....ειδικα οταν μικρα παιδια τρώνε υγιεινά....μπραβο, συνεχίστε ετσι!!!

      Διαγραφή