Παρασκευή, 5 Ιουνίου 2015

Ωμοφαγικές μπάρες με βρώμη και καρύδια που θυμίζουν μελομακάρονα

Δυσκολεύτηκα πάρα πολύ στο να περιγράψω αυτές τις μπάρες. Έγραψα- έσβησα- αμφισβήτησα- απογοητεύτηκα- νευρίασα. Στη συνέχεια σκέφτηκα να μην γράψω κάτι, παρά μόνο τη συνταγή. Εννοείται, ότι το μετάνιωσα αμέσως, διότι, πρέπει να τις δοκιμάσετε οπωσδήποτε. Οφείλω να σας πείσω να τις φτιάξετε. Πως γίνεται, ενώ μπορείτε να φάτε κάτι τόσο εύγευστο και υγιεινό, να σας αφήσω να πλακώνετε τα έτοιμα, αυτά με τα αμφιβόλου ποιότητας και προέλευσης συστατικά. Ειδικά εμείς οι γονείς, είναι ποτέ δυνατόν να βομβαρδίζουμε τα παιδιά μας με όλες αυτές τις σαβούρες που κυκλοφορούν? Εμείς είμαστε υπεύθυνοι για τις διατροφικές τους συνήθειες και κατ’ επέκταση για την υγεία τους, την ποιότητας ζωής τους. Παθιάστηκα πάλι και ξέφυγα, οπότε ας επανέλθω στη σημερινή συνταγή. 


Θα είμαι ειλικρινής μαζί σας.  Καταρχάς δεν είμαι σίγουρη αν έπρεπε να τις ονομάσω μπάρες. Όπως λέω και στον τίτλο, είναι σα να τρως μελομακάρονα. Πιο δροσερά όμως και πιο φίνα, χωρίς να σε λιγώνουν. Με το άρωμα του πορτοκαλιού να κάνει έντονη την παρουσία του αλλά σε πλήρη αρμονία με την κανέλα. Να υπάρχει ισορροπία, να μην υπάρχει ανταγωνισμός ανάμεσα τους αλλά αυτή η πολυπόθητη ευγενής άμιλλα και όλα αυτά από την πρώτη μπουκιά.

Δεν ξέρω τι άλλο να πω...Υπάρχουν τόσες δυνατότητες. Αν τα βουτήξεις σε σοκολάτα είμαι σίγουρη ότι θα είναι σα να τρως τις πιο φρέσκιες, αρωματικές και υγιεινές καριόκες. Είναι εξαιρετική πρόταση για πρωινό, για γλυκό, για σνακ, για ότι θέλετε. Σας παρακαλώ πολύ, δοκιμάστε τες. Γίνονται πολύ γρήγορα και με υλικά που έχει το κάθε σπίτι.

 Υλικά για 7 μπάρες: το ταψί που χρησιμοποίησα έχει εσωτερικές διαστάσεις(11χ30)
- 150 γρ χουρμάδες (χωρίς κουκούτσι)
- 250 γρ καρύδια 
- 120 γρ φρέσκο χυμό πορτοκάλι
- 8 γρ ξύσμα πορτοκαλιού
- 2 γρ κανέλα
- μια τσιμπια γαρύφαλλο 
- 160 γρ αλεύρι βρώμης ολικής άλεσης

Εκτέλεση:
1. Κόβουμε σε κομμάτια τους χουρμάδες και τους περνάμε από το μπλέντερ μέχρι να λιώσουν. Σας προτείνω να το κάνετε σε 2 δόσεις.Τοποθετούμε το μείγμα σε ένα μεγάλο μπολ




2. Στίβουμε τα πορτοκάλια και τοποθετούμε τον χυμό στο μπολ με τους χουρμάδες


 3. Ανακατεύουμε και πατάμε με ένα πιρούνι ώστε να μαλακώσουν οι λιωμένοι χουρμάδες

4. Περνάμε τα καρύδια από το μπλέντερ μέχρι να γίνουν σκόνη. Σας προτείνω να το κάνετε σε 2-3 δόσεις. Τοποθετούμε τα καρύδια στο μπολ και ανακατευουμε καλά με το πιρούνι


5. Προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού, την κανέλα και το γαρύφαλλο


6. Ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε το αλεύρι βρώμης. Τις νιφάδες βρώμης δηλαδή, τις οποίες έχουμε περάσει από το μπλέντερ ώστε να γίνουν αλεύρι. Ανακατεύουμε καλά με το πηρούνι, στο τέλος όμως θα χρειαστεί να βάλουμε τα χέρια μας ώστε να ενσωματωθεί πλήρως η βρώμη στο μείγμα μας

7. Στρώνουμε λαδόκολλα στο ταψάκι μας, τοποθετούμε μέσα το μείγμα και απλώνουμε καλά με το χέρι μας. Αν δυσκολευτούμε να το κάνουμε αυτό, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε έναν πλάστη.

8. Όταν θα έχουμε το παρακάτω αποτέλεσμα, σκεπάζουμε το μείγμα με τη λαδόκολλα και το βάζουμε στο ψυγείο. Μετά από λίγες ωρες είναι έτοιμο. Κόβουμε και διατηρούμε στο ψυγείο





Θα χαρώ πολύ να διαβάσω τα σχόλια σας αν τις δοκιμάσετε
Αν σας άρεσε, παρακαλώ κοινοποιήστε τη συνταγή και μη ξεχνάτε να κάνετε Like στην επίσημη σελίδα στο facebook, ώστε να μη χάνετε τις νέες συνταγές 
  • Η Φιλιώ έφτιαξε τις μπάρες και μάλιστα χρησιμοποίησε φυστίκια Αιγίνης αντί για καρύδια

30 σχόλια:

  1. Δυσκολεύτηκες αλλά χτύπησες φλέβα με τη λέξη μελομακάρονο! Δεν θα χρειαστείς μεγάλη προσπάθεια για να μας πείσεις να τις δοκιμάσουμε, θα είναι σίγουρα πεντανόστιμες!
    Καλό σαββατοκύριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαχαχαχα χαχαχα, λες ε; Ευχαριστω πολυ.φιλια

      Διαγραφή
  2. διατηρούνται μόνο στο ψυγείο? και πόσο κρατάνε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχ και τη φοβόμουν αυτή την ερώτηση. Δεν ξερω πόσο διατηρούνται διότι όσες φορές τις εχω φτιάξει δεν εχουν μείνει πάνω απο 2 μέρες. Αν μείνουν για λίγες ώρες έξω δεν παθαίνουν κατι αλλα για περισσοτερο, ειδικά τώρα που εχει ανεβεί η θερμοκρασία,δ ε θα αντέξουν

      Διαγραφή
  3. Μπορουμε να βαλουμε πιτυρο σταριου?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν το έχω δοκιμάσει άρα δεν μπορώ να εγγυηθώ για το αποτέλεσμα. Ξέρεις τι μπορείς να κάνεις? Έτσι κ αλλιώς το αλεύρι βρώμης μπαίνει τελευταίο οπότε αν θες χώρισε το μείγμα στα 2. Στο ένα βάλε βρώμη και στο άλλο ότι θες. Αν το κάνεις θα περιμένω νέα σου...

      Διαγραφή
  4. Υπέροχες Ευαγγελία !! Όλα τα υλικά ένα και ένα !!
    Μου αρέσει που τις τύλιξες με λαδόκολλα και τις έδωσες με χρωματιστό σπάγκο !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Άρη, ευχαριστώ πολυ. Η αληθεια ειναι οτι προέκυψε η συνταγή απλά προσθέτοντας υλικά. Τις επόμενες φορές τις εφτιαξα για να επιβεβαιώσω ότι όντως ειναι τόσο ωραίες και την αναλογικά των υλικών

      Διαγραφή
  5. Καλημέρα!! Φαίνονται πολύ ωραίες κι αφού έχουν γεύση μελομακάρονο θα τις φτιάξω οπωσδήποτε!!!
    Καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ευαγγελία, θα ήθελα να σου πω και πάλι ένα μεγάλο "ευχαριστώ" για τις συνταγές που μας παρουσιάζεις και που είναι πράγματι ένας θησαυρός και μια μεγάλη βοήθεια στην προσπάθειά μου να μαγειρεύω υγιεινά και νόστιμα για την οικογένειά μου.

    μια ερώτηση: επειδή τους χουρμάδες δεν του έχουμε συνηθίσει, πώς θα σου φαινόταν η ιδέα να τους αντικαταστήσω με ξερά δαμάσκηνα;...

    ευχαριστώ και πάλι!
    Αλεξία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν μπορείς να φανταστείς πόσο με χαροποιεί και συγκινεί το μήνυμα σου. Χαίρομαι πολύ που κάνεις το καλύτερο για την οικογένεια σου. Με πρόλαβες, είχα σκοπό να δοκιμάσω και δαμάσκηνα σε συνταγές. Δεν το έχω κάνει ακόμη όμως άρα δεν μπορώ να προβλέψω το αποτέλεσμα. Πιθανολογώ όμως ότι δε θα είναι το ίδιο, γιατί τα δαμάσκηνα έχουν χαρακτηριστική γεύση, σε αντίθεση με τους χουρμάδες που είναι ουδέτεροι. Θα μπορούσες να χρησιμοποιήσεις σταφίδες (ξανθές) που είναι εξαιρετικό προίόν. Πάλι όμως ενδέχεται να υπάρχει αλλοίωση στο τελικό αποτέλεσμα. Θα σου πρότεινα να δώσεις μια ευκαιρία στους χουρμάδες. Πρόκειται για εξαιρετική τροφή. Σε κάθε περίπτωση όμως θα χαρώ να μου πεις τη γνώμη σου αν τελικά τις φτιάξεις!

      Διαγραφή
  7. Υπέροχη συνταγή! Τα έφτιαξα χθες το βράδυ και δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τα παραδοσιακά μελομακάρονα. Ούτε σε γεύση ούτε σε άρωμα. Πρέπει να ομολογήσω ότι το πρωί που ξύπνησα έτρεξα στο ψυγείο για να τις δοκιμάσω και κρύες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ;) χαίρομαι πάρα πολύ που σου άρεσαν. Είσαι η πρώτη που τις φτιάχνει ή τουλάχιστον η πρώτη που με ενημέρωσε και με χαροποίησε ιδιαίτερα το γεγονός ότι σου άρεσαν. Ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο σου

      Διαγραφή
  8. Καλησπέρα!
    Είσαι πραγματική έμπνευση!
    Όταν βρω λίγο χρόνο και αγοράσω χουρμάδες θα το φτιάξω!
    Ευχαριστούμε για τις πολύ ενδιαφέρουσες συνταγές!
    :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστω πολυ για το τόσο ενθαρρυντικό κ κολακευτικό σχολιο. Θα χαρώ πολυ να τις φτιάξεις κ να με ενημερώσεις για το αποτελεσμα

      Διαγραφή
    2. Καλησπέρα Ευαγγελία!
      Είχα αγοράσει εδώ και 10 μέρες τα υλικά, αλλά δεν έπαιρνα την απόφαση να το φτιάξω.
      Σήμερα μου ήρθε όρεξη για γλυκό, και αμέσως σκέφτηκα τις μπάρες σου!
      Η προσπάθειά μου εδώ...
      http://diatrofis-imerologio.blogspot.gr/2015/07/blog-post_14.html
      Ειλικρινά δεν έχω λόγια να σ' ευχαριστήσω!
      Τώρα που απέκτησα αποστροφή στην ζάχαρη, είσαι η αιτία που θα μπορώ να συνεχίσω ν' απολαμβάνω την γεύση του μελομακάρονου, την οποία λάτρευα από παιδί!
      Να είσαι καλά!
      :-)

      Διαγραφή
    3. Τι να πω....χαίρομαι τόσο πολυ. Ειναι απο τα καλυτερα σχόλια που εχω λάβει ποτε. Χαίρομαι τόσο που σιγά σιγά εκπληρωνεται ο σκοπός του blog μου. Σε ευχαριστω τόσο πολυ

      Διαγραφή
  9. Υπέροχη η ιδέα σου, ανυπομονώ να δοκιμάσω την συνταγή σου! Σευχαριστω π κάνεις την προσπάθεια μου για να χάσω κιλά πιο εύκολη!πόσες θερμίδες είναι η κάθε μπάρα ?στο περίπου?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συγγνώμη για την καθυστέρηση. Δεν το εχω υπολογίσει. Θα το κανω κ θα σου πω

      Διαγραφή
  10. Το έφτιαξα σήμερα, το άφησα στο ψυγείο και οταν το εβγαλα να το δοκιμασω κόντεψα να φαω το μισό! Τοσο νόστιμο. Μια απορία για τις δοσολογίες των υλικών, σε φλιτζάνια πόσο ειναι το καθένα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι παρα πολυ που σου αρε. Δεν το εχω δοκιμάσει σε φλυτζανια. Το αποφεύγω. Θελω να ειμαι σίγουρη για την ακρίβεια των υλικών κ αυτο μπορει να γίνει μονο με γραμμάρια. Αλλιώς υπάρχει μεγαλη πιθανότητα να μη σας πετύχει η συνταγη.

      Διαγραφή
  11. Εξαιρετικό σνακ!! φοβήθηκα ότι 120ml πορτοκάλι θα ήταν λίγο και έβαλα 160. πραγματικά όμως χρειάζεται όσο γράφεις εσύ. Σοφία ευχαριστούμε για την ιδέα. μην χάνεις την ευκαιρία να μοιράζεσαι μαζί μας τέτοιες συνταγές με αποξηραμένα φρούτα, ξηρούς καρπούς κτλ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κατερίνα, ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο σου. Ελπίζω να βρεις κ άλλες συνταγές που να σου αρέσουν...

      Διαγραφή
  12. πω πω μόλις είχα διαβάσει το βιογραφικό σου και έγραψα το όνομα της κόρης σου αντί για το δικό σου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. τελεια! θα τις φτιαξω οπωσδηποτε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Θα μπορουσα να αντικαταστησω τα καρυδια με κατι αλλο εκτος ξηρων καρπων, λογω αλλεργιας?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δυστυχως δεν γινεται γιατι τα καρύδια ειναι το βασικό συστατικό. Μια κοπέλα τα έκανε με φυστίκια αιγινης κ μου είπε οτι της άρεσαν πολυ. Αν θες, μπορεις να δοκιμάσεις αυτή τη συνταγη healthy-and-delicious-recipes.blogspot.gr/2016/06/blog-post.html και να παραλείψεις τους ξηρούς καρπούς. Ειναι φανταστικο το αποτέλεσμα. Να σκεφτείς εγω το κανω καθε 2 βδομάδες περιπου. Ξαναστειλε μου αν θες με το αποτέλεσμα

      Διαγραφή