Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2017

Νηστίσιμο κέϊκ με χαρουπάλευρο, αλεύρι Ζέας και αλεύρι από λευκά φασόλια



Το χαρούπι έχει ξαναμπεί στη ζωή μας τα τελευταία χρόνια. Σε άλλους περισσότερο και σε άλλους λιγότερο. Για όποιον δεν γνωρίζει ακριβώς λεπτομέρειες, θα μπορούσα ενδεικτικά να σας πω, ότι μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε σε συνταγές αντί για κακάο και μάλιστα να μειώσετε και την ποσότητα της γλυκαντικής ουσίας που θα χρησιμοποιήσετε μιας και περιέχει φυσικά σάκχαρα.  Είναι πλούσια πηγή ασβεστίου, φωσφόρου, καλίου, μαγνησίου, βιταμινών (Α,Β) και μετάλλων. Είναι πλούσιο κυρίως σε υδατάνθρακες (γλυκόζη και σακχαρόζη), οπότε μπορεί να μας δώσει άμεσα ενέργεια, αλλά και σε πρωτεΐνες -τα 100γρ περιέχουν 5-8γρ πρωτεΐνης. Δεν περιέχει σχεδόν καθόλου λίπος (0,2-0,6%) και είναι πολύ πλούσιο σε φυτικές ίνες. Είναι πολύ εύπεπτο και δεν περιέχει γλουτένη.


Κάποια υλκά όπως το χαρουπόμελο ή το αλεύρι από φασόλια ίσως δυσκολευτείτε να τα βρείτε.  Σας παρακαλώ πολύ όμως να προσπαθήσετε. Ζητήστε να σας φέρουν. Αν αναλογιστεί κανείς, ότι μέχρι και πριν από ένα χρόνο ήταν δύσκολο να βρεις σπόρους chia, κινόα, φαγόπυρο και άλλα και τώρα τα πουλάνε στο σούπερμάρκετ, εύλογα καταλαβαίνουμε ότι μια είναι η λύση....να διεκδικούμε - να ζητάμε δηλαδή να μας φέρουν.

Υλικά:
- 250 ml γάλα καρύδας (κονσέρβα και όχι ψυγείου)
- 200 ml γάλα ρυζιού
- 100 γρ λάδι καρύδας
- 80 gr χαρουπόμελο
- 80 γρ σιρόπι αγαύης
- 200 γρ ζάχαρη (χρησιμοποίησα ζάχαρη καρύδας)
- 150 γρ αλέυρι (χρησιμοποίησα Ζέας)
- 150 γρ αλεύρι από λευκά φασόλια
- 100 γρ αλεύρι βρώμης (νιφάδες βρώμης περασμένες στο μπλέντερ)
- 60 γρ χαρουπάλευρο ή κακάο
- μια τσιμπιά αλάτι (χρησιμοποίησα θαλασσινό)
- 1 κ.γ κανέλα (χρησιμοποίησα Κεϋλάνης)
- 1 φακελάκι 17 γρ baking powder
- 100 γρ σταγόνες κουβερτούρας 
     
Εκτέλεση
1. Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 170 βαθμούς σε αέρα

2. Ζεσταίνουμε το λάδι καρύδας μέχρι να λιώσει (χρησιμοποιούμε ένα μπρικάκι

3. Σ'ένα μεγάλο μπολ τοποθετούμε όλα τα υγρά (λάδι, γάλα, χαρουπόμελο, αγαύη) και την ζάχαρη καρύδας. Ανακατεύουμε καλά με ένα πιρούνι και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά

4. Λαδώνουμε ελαφρώς μια φόρμα σιλικόνης για κέικ και ψήνουμε για 50 - 55  λεπτά στους 170. Στα 50 λεπτά καρφώνουμε ένα μαχαίρι στο κέικ. Αν βγει στεγνό έχει ψηθεί, διαφοερετικά αφήνουμε λίγα λεπτά ακόμη  


Tips:
Το ξέρω ότι χρησιμοποιώ αρκετά υλικά ενώ δεν το συνηθίζω. Υπάρχει λόγος όμως. Κάθε τι που έχει μπει, έχει έναν ρόλο. Επειδή ξέρω ότι θα μου ζητήσετε παραλλαγές να σας πω ότι:

- Μπορείτε να αντικαταστήσετε το αλεύρι Ζέας και το αλεύρι από λευκά φασόλια αλλά δε θα έχετε το ίδιο αποτέλεσμα στην θρεπτική αξία.
- Μην μειώσετε το αλεύρι βρώμης γιατί βοηθάει το κέϊκ μας να είναι μαλακό και αφράτο
- Αντί για αγαύη μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μέλι ή σφένδαμο ή πετιμέζι
- Αντί για ζαχαρη καρύδας μπορείτε να χρησιμοποιήσετε απλή καστανή αλλά είναι κρίμα, γιατί η ζάχαρη καρύδας έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και είναι πλούσια σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία
- Αν δεν βρείτε γάλα ρυζιού, βάλτε γάλα καρύδας. Εγώ ήθελα να μειώσω λίγο τα λιπαρά και γι αυτό επέλεξα το γάλα ρυζιού, το οποίο έχει και φυσικά σάκχαρα.    

Το χαρουπόμελο όμως πρέπει να το βάλετε. Διότι ενισχύει τη γεύση του χαρουπιού κάτι που είναι αδύνατο να γίνει μόνο με το χαρουπάλευρο



Τέλος να σας υπενθυμίσω:

4 σχόλια:

  1. Φαίνεται πάρα πολύ όμορφο και νόστιμο Ευαγγελία! Μπράβο σου! Για άλλη μία φορά! Το blog σου πλέον θα έλεγα συμβάλλει στην διάδοση όλων αυτών σπουδαίων υλικών που ενώ θα έπρεπε να τα βρίσκουμε παντού, υπάρχουν μόνο σε bio shops. Μα είναι δυνατόν να μην βρίσκουμε χαρουπόμελο στην Ελλάδα? Είναι γεμάτο χαρουπιές αυτή η χώρα. Anyway ... μη γκρινιάζω μέρες που είναι :-)
    Εύχομαι όμορφα κούλουμα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άστο Άρη, θίγεις μεγάλο θέμα. Γενικά προσπαθώ να χρησιμοποιώ Ελληνικά προϊόντα που εκτός του ότι ξέρουμε κάτω από ποιες συνθήκες καλλιεργούνται, μειώνω και το ενεργειακό μου αποτύπωμα. Μάθαμε ξαφνικά όλοι τα goji berries και ξεχάσαμε τη σταφίδα και τα σύκα που είναι όντως υπερτραφές και μεγάλωσαν τόσες γενιές.

      Διαγραφή
  2. Πολύ ωραίο φαίνεται το κέικ σου αλλά έχει πολλά για μένα άγνωστα υλικά! Νομίζω πως θα πρέπει να κάνω μια προσπάθεια να τα ψάξω.
    Καλή επιτυχία :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πολύ ωραίο, όντως. Οι συνάδελφοι που δοκίμασαν είπαν ότι είναι σαν μπράουνις. Έχει αρκετά υλικά και κάποια ενδεχομένως άγνωστα, αλλά έχω προσπαθήσει να σας δώσω εναλλακτικές.

      Διαγραφή