Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2017

Μπιφτέκια Λαχανικών με αλεύρι από φακές


Τα λαχανικά τα τρώμε στην οικογένεια μας. Πρέπει να δείτε τι κουβαλάει κάθε Σάββατο ο Άκης από τη βιολογική λαϊκή που ψωνίζει. 


Είμαι σίγουρη ότι όταν τον βλέπουν οι παραγωγοί, τρίβουν τα χέρια τους!!χαχαχα. Το γεγονός λοιπόν ότι και οι δυο μας τρώμε λαχανικά και φρούτα, θεωρώ  ότι συνεισέφερε στο να τα τρώνε και τα παιδιά μας, χωρίς να χρειάζεται να καταφεύγω σε πλάγιες μεθόδους τύπου, κρύβω τα λαχανικά στον κιμά κλπ... Αυτό όμως δε σημαίνει ότι δε θέλουμε και εμείς μια αλλαγή ή έναν διαφορετικό τρόπο παρουσίασης. Έτσι λοιπόν σήμερα, σας παρουσιάζω μπιφτέκια λαχανικών με μια έξτρα ιδιαιτερότητα, το αλεύρι από φακές.  Με την προσθήκη αυτού του υλικού, δίνουμε στα μπιφτέκια μας έξτρα πρωτεΐνη και γίνονται ακόμη και νόστιμα και θρεπτικά. Μέχρι τώρα αγνοούσα ότι υπάρχει αλεύρι από φακές, ήξερα και χρησιμοποιούσα μόνο το αλεύρι από ρεβίθια.

Υλικά:
- 500 γρ πατάτες
- 160 γρ καρότα
- 60 γρ αρακά
- 40 γρ φασολάκια
- 50 γρ καλαμπόκι
- 100 γρ πράσο
- 400 γρ κρεμμύδι ξερό
- 1 πιπεριά Φλωρίνης
- 3 σκ. σκόρδο
- ελαιόλαδο 
- θαλασσινό αλάτι 
- από 1 κ.γ ρίγανη, θυμάρι, δυόσμο
- 100 γρ αλεύρι από φακές
- 180-200 γρ αλεύρι βρώμης (νιφάδες βρώμης περασμένες στο μπλέντερ)
- 1 κ.γ πάπρικα γλυκιά
- 1/2 κ.γ κύμινο

Εκτέλεση:
1. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το πράσο, προσθέτουμε αλάτι και σοτάρουμε σε ελαιόλαδο για 10 λεπτά. Στα 7 λεπτά θα προσθέσουμε και την πιπεριά κομμένη σε μικρά καρέ

2. Εν τω μεταξύ καθαρίζουμε τα υπόλοιπα λαχανικά, το κόβουμε σε μικρά κομμάτια και τα βράζουμε σε αλατισμένο νερό για 10-12 λεπτά.  


3. Σουρώνουμε τα λαχανικά μας και κρατάμε το ζωμό που έχει μείνει. Λιώνουμε τα λαχανικά με τον ειδικό εργαλείο ή με ένα πιρούνι.




4. Προσθέτουμε ελαιόλαδο, το αλεύρι από φακές καθώς και το αλεύρι βρώμης. Προσοχή, σύμφωνα με τις αναλογίες που σας προτείνω τα μπιφτεκάκια θα είναι πολύ μαλακά - δε θα στέκονται δηλαδή. Αν θέλετε να τα ψήσετε στο φούρνο, προσθέστε και άλλο αλεύρι και ελαιόλαδο. Εγώ προτίμησα να τα ψήσω στο τηγάνι με ελάχιστο ελαιόλαδο. Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε κάποιο από τα μπαχαρικά και/η αλάτι αν χρειάζεται. Αφήνουμε για λίγη ώρα στο ψυγείο ώστε να σφίξουν και να συναντηθούν οι γεύσεις και τα αρώματα. 



Tips:
- Το ζωμό που περισσεύει, τον διατηρούμε στο ψυγείο ή στην κατάψυξη. Εναλλακτικά τον προσθέτουμε στα μπιφτεκάκια μας σε περίπτωση που μας έπεσε λίγο αλεύρι παραπάνω 



Τέλος να σας υπενθυμίσω:

2 σχόλια:

  1. αντι για αλευρι φακης μπορουμε να χρησιμοποιησουμε φυτρα φακης αλεσμενα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ ωραια ιδεα. Δεν το εχω δοκιμάσει. Αν το κανεις σε παρακαλώ να μας ενημερώσεις.

      Διαγραφή