Πέμπτη, 30 Μαρτίου 2017

Ζύμη για χωριάτικα πιτάκια με αλεύρι Ζέας



Κρατείστε αυτή τη συνταγή για να φτιάχνετε πεντανόστιμα, χωριάτικα πιτάκια. Η ζύμη φτάνει για 20 πιτάκια με μέτριο μέγεθος. Αν δεν έχετε ανοίξει ποτέ φύλλο, μην ανησυχείτε, είναι πολύ εύκολο και με τις αναλογίες που σας δίνω βγαίνει ένα πολύ εύπλαστο ζυμαράκι το οποίο δε θα σας δυσκολέψει καθόλου. Αν θέλετε μπορώ να φτιάξω και Video με την διαδικασία.


Αν αναρωτιέστε γιατί να προτιμήσετε αλεύρι Ζέας να σας πω ότι περιέχει:

Μικρότερες ποσότητες γλουτένης
- μεγαλύτερες ποσότητες λυσίνης (βασικό αμινοξύ, συστατικό των πρωτεινών)
- μεγαλύτερες ποσότητες σε μαγνήσιο. Περιέχει επίσης σίδηρο, φώσφορο, κάλιο,     νάτριο,  ψευδάργυρο και μαγγάνιο
- φυτικές ίνες
- βιταμίνες Α, Ε και Κ και βιταμίνες του σθμπλέγματος Β, όπως φυλλικό οξύ 

Υλικά (για 20 πιτάκια):
- 500 γρ αλεύρι Ζέας
- 70-100 γρ ελαιόλαδο
- τουλάχιστον 20 γρ αλάτι (χρησιμοποίησα θαλασσινό)
- 30 γρ ξύδι (χρησιμοποίησα μηλόξυδο)
- 220 γρ νερό

Εκτέλεση:
1. Προσθέτουμε όλα τα υλικά σε ένα μεγάλο μπολ. Ανακατεύουμε, ζυμώνουμε για λίγα λεπτά  καλύπτουμε με μεμβράνη  ή μια πετσέτα και αφήνουμε να ξεκουραστεί η ζύμη μας 

2. Ετοιμάζουμε τη γέμιση που θα χρησιμοποίησουμε 

3.Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 σε αέρα και τοποθετούμε αντικολλητικό χαρτί ψησίματος στη λαμαρίνα του φούρνου

4. Ανοίγουμε φύλλο, κόβουμε με ένα μεγάλο ποτήρι (χρησιμοποίησα μπύρας), γεμίζουμε τα πιτάκια και τα τοποθετούμε στο αντικολλητικό χαρτί ψησίματος 


5. Σε ένα μικρό μπολάκι, βάζουμε μια κουταλιά ελαιόλαδο και μια κουταλιά νερό. Aνακατεύουμε και αλείφουμε τα πιτάκια μας. Ψήνουμε για 25 λεπτά 

Tips:
- Μπορούμε να ετοιμάσουμε τα πιτάκια μας και πριν τα ψήσουμε να τα αποθηκεύσουμε στην κατάψυξη, ώστε να τα έχουμε έτοιμα για ένα τραπέζι ή για να έχουμε καθημερινά φρέσκο σνακ. 


- Το κόλπο που κάνω όταν θέλω να ψήσω τα κατεψυγμένα πιτάκια είναι το εξής: Τοποθετώ αντικολλητικό χαρτί ψησίματος στη λαμαρίνα του φούρνου, ανάβω τον φούρνο στους 170 βαθμούς σε άερα, τοποθετώ τα πιτάκια, τους βάζω νεράκι με ελαιόλαδο, τα σκεπάζω με αλουμινόχαρτο και τα βάζω στο φούρνο ΧΩΡΙΣ να έχει προθερμανθεί. Όταν ο φούρνος πιάσει την επιθυμητή θερμοκρασία, βγάζω τοαλουμινόχαρτο και συνεχίζω κανονικά το ψήσιμο μου.

Αν θέλετε δείτε πως χρησιμοποίησα τη ζύμη για να φτιάξω Spring Rolls φούρνου


Τέλος να σας υπενθυμίσω:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου