Δευτέρα 17 Ιουλίου 2017

Κανελόνια γεμιστά με μελιτζάνες


Τις λατρεύω τις μελιτζάνες, τις φτιάχνω συνέχεια και με όλους τους δυνατούς τρόπους. Σήμερα σας παρουσιάζω μια εναλλακτική πρόταση για να φάτε τα κανελόνια σας. Το χειμώνα σας είχα προτείνει να τα γεμίσετε με λάχανο και άλλα χειμωνιάτικα λαχανικά (πατήστε εδώ για να θυμηθείτε τη συνταγή ). Σήμερα θα τα γεμίζουμε με το πιο νόστιμα καλοκαιρινά λαχανικά, τις μελιτζάνες και τις ντομάτες. Όπως καταλαβαίνετε η επιτυχία είναι εγγυημένη...



Υλικά:
- 600 γρ μελιτζάνες (4 μικρές)
- 450 γρ κρεμμύδι ξερό (5 μικρά)
- 2 πιπεριές Φλωρίνης
- 750 ml συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας
- 4 σκ σκόρδο περασμένες από την πρέσα 
- ελαιόλαδο (χρησιμοποίησα 6 κ.σ)
- αλάτι (χρησιμοποίησα θαλασσινό)
- 1/2 κ.γ κανέλα (χρησιμοποίησα Κεϋλάνης)

Εκτέλεση:
1. Ξεκινάμε με τις μελιτζάνες. Τις πλένουμε και τις κόβουμε σε μέτρια καρέ. Πρώτα δηλαδή κατά μήκος σε μετρίου πάχους φέτες, μετά σε μπαστουνάκια και μετά οριζόντια ώστε να σχηματιστούν τα κυβάκια μας. Προσέχουμε το μέγεθος τους ώστε να μπορούμε να γεμίσουμε εύκολα τα κανελόνια 


2. Τις βάζουμε αμέσως σε μπόλικο αλατισμένο νερό το οποίο θα αλλάζουμε 2-3 φορές μέχρι να μην είναι πλέον καφέ. Επειδή θα βάλουμε την ελάχιστη δυνατή ποσότητα ελαιόλαδου στο φαγητό μας, θα πρέπει να ξεπικρίσουμε πάρα πολύ καλά τις μελιτζάνες μας.


3. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 σε αέρα. Τοποθετούμε λαδόκολλα στη λαμαρίνα του φούρνου, στραγγίζουμε καλά τις μελιτζάνες, αλατίζουμε, ραντίζουμε με ελαιόλαδο και ψήνουμε για 25-30 λεπτά 


4. Δε θέλουμε να καούν, ούτε να ξεραθούν. Να είναι κάπως έτσι δηλαδή


5. Όσο ψήνονται οι μελιτζάνες θα ετοιμάσουμε την πεντανόστιμη σαλτσούλα μας. Λιώνουμε τα κρεμμύδια στο μπλέντερ. Τα τοποθετούμε σε ένα τηγάνι με 3-4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και αλάτι. Δεν σκεπάζουμε και αφήνουμε 3-4 λεπτά να εξατμιστούν τα υγρά. Ανακατεύουμε κατά διαστήματα. Προσθέτουμε 500 ml συμπυκνωμένου χυμού ντομάτας, μια τσιμπιά κανέλα, το σκόρδο και μαγειρεύουμε για λίγα λεπτά. Δεν προσθέτουμε νερό γιατί θέλουμε μια δεμένη σαλτσούλα. Αν χρησιμοποιήσετε φρέσκια ντομάτα θα πρέπει να τη μαγειρέψετε περισσότερο ώστε να φύγουν όλα τα υγρά 

6. Προσθέτουμε τις μελιτζάνες και 2 πιπεριές Φλωρίνης κομμένες σε μικρά καρέ. Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε αλάτι αν χρειάζεται. 


6. Γεμίζουμε τα κανελόνια μας



7. Ότι περισσέψει το βάζουμε από πάνω. Αν θέλετε μπορείτε να φτιάξετε τις αναλογίες που σας έδωσα Χ 1.5 ώστε να περισσέψει αρκετό και να το βάλετε πάνω από τα κανελόνια 



8.Προσθέτουμε άλλα 250 ml συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας, λίγο αλάτι και 2- 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο. 


9. Έπειτα προσθέτουμε βραστό νερό τόσο ώστε να καλύψουμε καλά τα κανελόνια. Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 20 λεπτά με σκεπασμένο το ταψί. Συνεχίζουμε μέχρι να πιει το νερό και να είναι έτοιμα τα κανελόνια, άλλα 10 λεπτά δηλαδή 



Tips:
- Οι περισσότεροι από εσάς λογικά θα ψάχνετε να βρείτε τη φέτα...Δεν έβαλα γιατί δεν τρώω γαλακτοκομικά επειδή μου προκαλούν ακμή. Αν θέλετε να προσθέσετε θα το κάνετε είτε στο βήμα 6, είτε στο 9 ή ωμή από πάνω στο σερβίρισμα όπως γίνεται στο δικό μας σπίτι

- Για να δείτε και άλλες συνταγές με κανελόνια πατήστε εδώ 




  • Η Ειρήνη έφτιαξε τα κανελόνια και είπε ότι ήταν πεντανόστιμα. 
Τέλος να σας υπενθυμίσω:
  • Για να διεκδικήσετε τον παρακάτω αποξηραντή τροφών θα πρέπει να αφήσετε ένα μήνυμα (πατήστε εδώ)

  • Αν θέλετε να μην χάνετε τις νέες συνταγές, παρακαλώ κάντε like στην επίσημη σελίδα του blog στο Facebook
  • Αν σας άρεσε η συνταγή, κοινοποιήστε τη στους φίλους σας στο facebook
  • Το φτιάξατε και σας άρεσε? Περιμένω να μου στείλετε τις δικές σαςφωτογραφίες καθώς και το πως σας φάνηκε!

13 σχόλια:

  1. Η μελιτζάνα είναι από τα αγαπημένα μου λαχανικά.Ωραιότατη συνταγή. Καλή εβδομάδα και καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σκεπτομαι να δοκιμασω να το μαγειρεψω αυριο αλλα....με μικρες παραλλαγες(τηγανητες τις μελιτζανες,λιγη κρεμα γαλακτος στη σαλτσα,φετα τριμμενη μεσα στη σαλτσα).Τι λετε??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι παραλλαγές αυτές νομίζω πως θ'αλλάξουν πολύ τη συνταγή. Η κρέμα δεν ταιριαζει κατα τη γνώμη μου. Όσο για τη φέτα θα έλεγα πως, με μέτρο, ταιριάζει. Δοκιμάστε

      Διαγραφή
    2. Τι να πω τώρα εγώ...η κρέμα γάλακτος πιστεύω ότι δεν ταιριάζει. μπορείς να τηγανήσεις τις μελιτζάνες αν θες αλλά δεν υπάρχει λόγος. βάλε περισσότερο λάδι στο ψήσιμο αν πιστεύεις ότι χρειάζεται. Καλή επιτυχία,αν θες ενημερωσε με αν το φτιαξεις

      Διαγραφή
  3. Υπέροχη συνταγή! Νοστιμότατη! την φτιάχνω κι εγώ ετσι ακριβώς με φρέσκια ντομάτα και προσθετω τη φετα στο σερβίρισμα σε όποιον την προτιμά. Δεν υπάρχει κανείς που να έχει δοκιμάσει και να μην έχει ξετρελαθεί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ωωωωωω μπράβο!!!Εμείς σκέψου ότι φάγαμε από τις 12.30 το μεσημέρι. Να λέει η Σοφία..ματι μυρίζει έτσι ωραία....κ τους έβγαλα να δοκιμα΄σουν ένα και τελικά τα φάγαμε όλα!!!!

      Διαγραφή
  4. Πολύ ωραία συνταγή μου αρέσει που δεν εχει καθόλου γαλακτομικά ,μερικές φορές το θέλεις και το νηστήσιμο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι πολύ που σου αρέσει Μάχη μου. Η μελιτζάνα και γενικά τα καλοκαιρινά -λαδερά φαγητά τη θέλουν τη φέτα τους!! χαχαχα εγώ όμως αντιστέκομαι!!

      Διαγραφή
  5. το φτιάχνω τώρα... ελπίζω να μου βγει καλό
    πόση φρέσκια ντομάτα βάζουμε στο βήμα 5? 4-5 ντομάτες θα είναι καλά?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. καλημερα. καλή επιτυχία. θα πρέπει να βάλεις περισσότερες φρέσκες ντομάτες γιατί θέλουμε πηχτή και νόστιμη σαλτσούλα. εγώ συνολικά χρησιμοποίησα 750 Ml συμπυκνωμένο χυμό, στις φρέσκιες θέλεις 1 κιλό και θα πρέπει να τις βράσεις πρώτα ώστε να φύγουν τα υγρά !! ότι θες ξαναστείλε μου

      Διαγραφή
  6. Μπράβο για άλλη μια φορά Ευαγγελία!! Πάω να αγοράσω τα υλικά !!! Απο πάνω εκτός απο την ντομάτα βάζουμε και νερό μέχρι να σκεπάσει τελείως τα κανελόνια? Καλά κατάλαβα?? Δεν είναι πολλά υγρά?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστω πολύ για την εμπιστοσύνη Κατερίνα μου. Ναι, καλά κατάλαβες. Θέλουμε να τα σκεπα΄σει για να ψηθούν και να είανι μαλακά (όχι ξερά και καμμένα)- τόσο νεράκι μέχρι να τα καλύψει. καλή επιτυχία. θα περιμένω εντυπώσεις και φωτογραφία αν θες

      Διαγραφή