Η κίτρινη κολοκύθα δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στην ελληνική κουζίνα, είναι όμως ένα λαχανικό άκρως θρεπτικό που καλό θα ήταν να το εντάξουμε στη διατροφή μας. Το έντονο χρώμα της προδίδει την υψηλή της περιεκτικότητα σε β-καροτένιο, το οποίο μετατρέπεται στον οργανισμό μας σε βιταμίνη Α - απαραίτητη για την υγεία του δέρματος μας. Είναι εξαιρετική πηγή βιταμινών Β1, Β3, Β5, Β6, C, καθώς επίσης είναι πλούσια σε μαγνήσιο, κάλιο φυτικές ίνες, χαλκό και ω-3 λιπαρά οξέα.
Ο πουρές που θα φτιάξουμε σήμερα, θα είναι η βάση μας, ώστε να τον χρησιμοποιήσουμε σε άλλες συνταγές. Ενδεικτικά να σας πω ότι τις επόμενες μέρες θα σας δείξω γκρανόλα, μπισκότα και pancakes με πουρέ κολοκύθας. Αν έχετε κάποια προτίμηση, πείτε μου με ποια συνταγή θέλετε να ξεκινήσω.
Υλικά:
- πορτοκαλί κολοκύθα
Εκτέλεση:
1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 σε αέρα. Στρώνουμε λαδόκολλα στη λαμαρίνα του φούρνου
2. Πλένουμε την κολοκύθα και καθαρίζουμε με ένα κουτάλι τους σπόρους της. Προσοχή, δεν τους πετάμε καθώς είναι πλούσια πηγή πρωτεϊνών. 28 γρ. σπόροι κολοκύθας περιέχουν περίπου 7 γραμμάρια πρωτεΐνης. Τους ξεπλένουμε και είτε τους τρώμε ωμούς, είτε τους αποξηραίνουμε, είτε τους ψήνουμε. Εγώ για παράδειγμα τους βάζω στο ταψί της πίτσας - αυτό με τις τρύπες- και έπειτα σε ζεστό φούρνο, μόλις δηλαδή έχει τελειώσει το φαγητό, και τους αφήνω μέχρι να κρυώσει ο φούρνος
3. Έπειτα κόβουμε την κολοκύθα σύμφωνα με το σχήμα της. Πρώτα κατά μήκος
και έπειτα σε κομμάτια
4. Ψήνουμε μέχρι να τρυπιέται η φλούδα της, πολύ εύκολα με το πιρούνι . Εγώ την έψησα μια ώρα. Στη φωτογραφία όπως βλέπετε έχω γυρίσει το κομμάτι ώστε να δείτε πόσο μαλακή είναι η σάρκα και πως γίνεται αν πατηθεί με το πιρούνι
5. Αφήνουμε να κρυώσει και έπειτα βγάζουμε την ψίχα της με ένα πιρούνι ή κουτάλι και την τοποθετούμε σε ένα πιάτο. Πατάμε με το πιρούνι ώστε να γίνει πουρές. Δε χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε μπλέντερ ή ραβδομπλέντερ - μην πλένετε και άλλα εργαλεία άδικα. Μοιράζουμε τον πουρέ σε χάρτινα ποτήρια των 200 γρ και τον διατηρούμε στην κατάψυξη, είτε σε βαζάκια (πατήστε εδώ για να δείτε πως κάνουμε κονσερβοποίηση)
Για να δείτε και άλλες συνταγές με βασικό υλικό την κολοκύθα (πατήστε εδώ)
Τέλος να σας υπενθυμίσω:
- Αν θέλετε να μην χάνετε τις νέες συνταγές, παρακαλώ κάντε like στην επίσημη σελίδα του blog στο Facebook
- Αν σας άρεσε η συνταγή, κοινοποιήστε τη στους φίλους σας στο facebook
- Το φτιάξατε και σας άρεσε? Περιμένω να μου στείλετε τις δικές σας φωτογραφίες καθώς και το πως σας φάνηκε!
Μπράβο για τις ιδέες σας! Προτού γίνει πουρές μπορεί να γίνει ανάρπαστη άμα στα κομμάτια ρίξουμε λίγη ζαχαρίτσα και τα "τσακίσουμε" με το κουταλάκι :), έτσι την έφιαχνε η συγχωρεμένη η μαμά στο Διμότιχο που μεγάλωσα...
ΑπάντησηΔιαγραφήΩωωωω,ναι, πολυ ωραια ιδεα και αυτη!!
ΔιαγραφήΕυαγγελία μου, πολύ ωραία η ιδέα σου να φυλάξουμε ψημένο πουρέ κολοκύθας για διάφορες παρασκευές όλο τον χειμώνα! Είμαι επίσης πολύ εξοικειωμένη με την ανάμνηση του ανώνυμου σχολιαστή προηγουμένως, έτσι τη φτιάχνει κι η γιαγιά μου στη Μακεδονία την πορτοκαλί κολοκύθα! Ίσως όμως πλέον να αντικαταστήσω την απλή ζάχαρη με άλλη γλυκαντική ουσία και να δοκιμάσω πώς θα βγει! Περιμένω τις συνταγές με την κολοκύθα που έχεις κατά νου, κυρίως πρώτα τα μπισκότα ως αθεράπευτη μπισκοτοφάγος! Θα πρότεινα και αλμυρά ή γλυκά cupcakes κολοκύθας! Περιττό δε να πω ότι έχω συνδέσει οπτικά τις συγκεκριμένες κολοκύθες με την Σταχτοπούτα και την άμαξά της κι όχι τόσο με το halloween! Φιλιά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο μελι της πηγαίνει πολύ αν θες να αναβιώσει παλιές μνήμες!!! Θα συμφωνήσω με τη Σταχτοπούτα κ εγω ετσι το εχω συνδυάσει. Μου έδωσες κ ωραια ιδεα για τα cupcakes
ΔιαγραφήΑν βάλω τον πουρέ σε γυάλινο βάζο, για πόσο καιρό διατηρείται στην συντήρηση?
ΑπάντησηΔιαγραφήστην κατάψυξη για μήνες, στη συντήρηση για λίγες μέρες. εκτός κ αν κάνεις κονσερβοποίηση https://healthy-and-delicious-recipes.blogspot.gr/2017/08/saltsa-ntomatas-oikiaki-konservopoiisi.html
ΑπάντησηΔιαγραφή