Σε λίγες μέρες ανοίγουν τα σχολεία και οι μανούλες, ανάμεσα σε άλλα, έχουμε να μεριμνήσουμε και για τα σνακ των παιδιών μας - σπιτικά και υγιεινά κατά προτίμηση. Το κουλούρι Θεσσαλονίκης κάποτε ήταν εξαιρετική λύση. Δυστυχώς στις μέρες μας, μέχρι και αυτό, δεν είναι πλεον μια υγιεινή και ασφαλής επιλογή. Το αλεύρι είναι δυσεύρετο και έχει αντικατασταθεί από την ελαστική μάζα αρτοποιοίας, το ελαιόλαδο έχει γίνει στην καλύτερη περίπτωση φοινικέλαιο, η ζάχαρη κυριαρχεί και δεν ξέρεις αν τρως κουλούρι ή bagel...όλα στο βωμού του κέρδους.
Σήμερα θα σας δείξω πως μπορείτε να φτιάξετε τα δικά σας, σπιτικά και υγιεινά, γρήγορα και εύκολα και κυρίως με την πρώτη ύλη που εσείς θα έχετε επιλέξει.
Θα τα διατηρήσετε στην κατάψυξη και με αυτόν τον τρόπο θα έχετε φρεσκότατα κουλούρια όποτε τα χρειάζεστε!
Υλικά για 11 μικρά κουλούρια:
- 500 γρ αλεύρι Ζέας
- 50 γρ ελαιόλαδο
- 8 γρ μαγιά
- 25 γρ ζάχαρη - (2 κ.σ) (χρησιμοποίησα καρύδας)
- 8 γρ αλάτι - (1 κ.γ) (χρησιμοποίησα θαλασσινό)
- 200-220 γρ ζεστό νερό περίπου στους 40 βαθμούς
Για το πασπάλισμα
- 3 κ.σ πετιμέζι ή μέλι
- νερό
- σουσάμι (χρησιμοποίησα αναποφλοίωτο)
Εκτέλεση:
1. Σε ένα μεγάλο μπολ τοποθετούμε την μαγιά, τη ζάχαρη και λίγο ζεστό νερό - περίπου 50 γρ. Ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
2. Μετά από λίγο προσθέτουμε το αλεύρι, το ελαιόλαδο, αλάτι και νερό. Ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε ένα ωραίο, μαλακό και εύπλαστο ζυμάρι
3. Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε στην άκρη, σε ζεστό μέρος μέχρι να φουσκώσει
4. Χωρίζουμε τη ζύμη και τη χωρίζουμε σε ισοβαρή μπαλάκια. Εγώ τα ήθελα σχετικά μικρά, οπότε έφτιαξα 11 μπαλάκια των 80 γρ. Επειδή θα κολλήσουν ελαφρώς, στρώστε μια λαδόκολλα εκεί που θα τα ακουμπάτε
5. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 σε αέρα. Σε ένα πιάτο τοποθετούμε σουσάμι και σε άλλο νερό με πετιμέζι ή μέλι ή ζάχαρη. Εσείς χρησιμοποιήστε ότι έχετε.
6. Και τώρα ξεκινάμε το πλάσιμο. Εγώ είχα τη Σοφία για βοηθό. Φτιάξτε το και εσείς με τα παιδιά σας αν θέλετε, θα ευχαριστηθούν πολύ τη διαδικασία
7. Προσέχουμε ώστε να έχουν όλα τα μπαστουνάκια το ίδιο μήκος
8. Τα ενώνουμε και με εξαιρετικά γρήγορες κινήσεις τα βουτάμε πρώτα στο πετιμεζόνερο και μετά στο σουσάμι και από τις 2 μεριές. Στο νερό πρέπει κυριολεκτικά να το βγάλετε αμέσως- ούτε ένα δευτερόλεπτο ώστε να μη μαλακώσει και διαλυθεί. Τοποθετούμε στη λαμαρίνα στην οποία έχουμε στρώσει λαδόκολλα και το πατάμε ώστε να έχει πιο πλακουτσωτό σχήμα. Συνεχίζουμε το ίδιο και με τα επόμενα. Προσοχή. Τα χέρια μας πρέπει να είναι τελείως στεγνά αλλιώς θα μαλακώσει η ζύμη και δεν το θέλουμε
9. Ψήνουμε στους 200 σε αέρα για 20 λεπτά. Αφού έχουν κρυώσει τα τυλίγουμε σε μεμβράνη και τα διατηρούμε στην κατάψυξη. Όταν τα βγάλουμε, τα αφήνουμε να ξεπαγώσουν και είναι σα να έχουν μόλις ψηθεί! Έξω παραμένουν το ίδιο φρέσκα για 2 μέρες τουλάχιστον
Ο λόγος που τα έκανα σχετικά μικρά είναι για να μπορούν να μεταφερθούν εύκολα
Για να δείτε και άλλες συνταγές για αγνό, σπιτικό ψωμί (πατήστε εδώ)
- Η Βέρα έφτιαξε τα κουλούρια και είπε "Μολις ξεφουρνιστηκε η πρώτη λαμαρίνα και μάλλον θα φτιάξω άλλη μια δόση γιατί δεν θα φτάσουν ούτε μέχρι το βράδυ!! Έγιναν φανταστικά!!"
- Η Μαρία-Ελευθερία έφτιαξε τα κουλούρια και είπε "Σήμερα έκανα και τα κουλούρια Θεσσαλονίκης. Εντάξει, απίστευτα!!!!!!!!!!! Έβαλα από πάνω ηλιόσπορο και σουσάμι!!!! Δεν έχουν καμία διαφορά από το φούρνο!!!!!!! Είστε καταπληκτική θα κάνω όλες σας τις συνταγές δεν γίνεται 2 στις 2 και να βγήκαν τέλειες!!!! Χρυσοχέρα πραγματικά!!!!!!!!!"
- Η Κατερίνα έφτιαξε τα κουλούρια και είπε "Έκανα τα κουλούρια Θεσσαλονίκης. Βέβαια τα έκανα με αλεύρι ολικής και χωρίς σουσάμι αλλα μας άρεσαν πολύ! Την επόμενη θα τα κάνω κανονικά με σουσάμι και πιστεύω θα είναι τέλεια! Ευχαριστούμεεε"
- H Στέλλα έφτιαξε τα κουλούρια και είπε "Τα παιδιά μου χάρηκαν που θα έχουν τα αγαπημένα τους κουλούρια και στο εξωτερικό , χάρη σε εσένα . Σε ευχαριστώ πολύ Νόστιμες και Υγιεινές Συνταγές"
- Η Εύα έφτιαξε τα κουλούρια και είπε "Εγώ έβαλα αλεύρι ντίνκελ και ολικής και στο νερό έβαλα στέβια για να μη βάλω πετιμέζι ή μέλι."
- Η Μίκα έφτιαξε τα κουλούρια και είπε "Εγώ τα έκανα γεμιστά με Φιλαδέλφεια..!! Τέλεια συνταγή!!"
- Η Μαρία έφτιαξε τα κουλούρια και είπε "Homemade κουλούρια Θεσσαλονίκης. Κυριακάτικο παρεϊστικο brunch. Μας άρεσαν πάρα πολύ, θα τα ξαναφτιάξω "
- Ο Άρης έφτιαξε τα κουλούρια και είπε "Έφτιαξα επιτέλους τα κουλούρια Θεσσαλονίκης. Είναι αρκετά νόστιμα αν σκεφτείς με πόσο υγιεινά υλικά είναι φτιαγμένα. (
Για να είμαι ειλικρινής ο λόγος που δεν είμαι ενθουσιασμένος είναι πως
πρόσφατα έφτιαξα και εκείνα του Άκη στα οποία για να καταλάβεις μέχρι
και λιωμένο βούτυρο ειχε από επάνω για έξτρα γεύση και γυαλάδα. Οπότε η
σύγκριση είναι άδικη αλλά και αναπόφευκτη)
- H Εύα- Μαρία έφτιαξε τα κουλούρια και είπε "Έγιναν νοστιμότατα!!!!! Η συνταγή μπήκε στο αρχείο μου! Ευχαριστώ!!!"
- Η Μαρία -Ελευθερία ξαναέφτιαξε τα κουλούρια και είπε "Τα μερεντο κουλούρια ετοιμάστηκαν. Με σπιτική μερέντα, σουσάμι και ηλιόσπορο και προπαντώς για τον πριγκίππα μου το γράμμα Φ όπως μου το ζήτησε!!!! Υπέρ τέλεια!!! Ζοριστηκα λίγο να ανοίξω τη ζύμη και να βάλω τη μερέντα αλλά όλα οκ...."
Τέλος να σας υπενθυμίσω:
- Αν θέλετε να μην χάνετε τις νέες συνταγές, παρακαλώ κάντε like στην επίσημη σελίδα του blog στο Facebook
- Αν σας άρεσε η συνταγή, κοινοποιήστε τη στους φίλους σας στο facebook
- Το φτιάξατε και σας άρεσε? Περιμένω να μου στείλετε τις δικές σας φωτογραφίες καθώς και το πως σας φάνηκε!
Πωωω! Τι φανταστική συνταγή, πρωί πρωί! Ο μικρός μου δεν παίρνει ακόμα μαζί του φαγητό στο σχολείο, παίρνει όμως ο μπαμπάς μου στο δικό του και ευκαιρία να του προτείνω κάτι εύκολο και υγιεινό!! Άσε που μόλις μου ήρθε μια σκέψη ότι αν τα φτιάξω αυτό το ΣΚ θα προλάβω να τα φάω κι εγώ με τη μερέντα σου που έφτιαξα χτες! ;)
ΑπάντησηΔιαγραφήΈνα θα σου πω....με τη σαβούρα που κυκλοφορεί ειχα ξεχασει ποοοοοοοσο νόστιμα ειναι τα κουλούρια θεσσαλονικης. Πραγματικα αν τα φτιάξεις εστω κ μια φορα και δεις ποσο εύκολα γίνονται κ κυρίως ποοοοοοσο νόστιμα ειναι θα τα φτιαχνεις συνεχεια. Καλα με τη μερεντα ειναι φοβερός συνδυασμός...το κανω κ στη σοφια κ της αρεσει πολυ
ΔιαγραφήΤέλεια κουλούρια Ευαγγελία και πολύ λαχταριστά, ότι πρέπει για το σχολείο, την δουλειά και πρωινό στο σπίτι!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑσε..,.μας αρέσουν τοσο πολυ που τα τρώμε και αν τι για ψωμι. Ευτυχώς που εχω καλη βοηθό και τα φτιάχνουμε συχνα
ΔιαγραφήΝόστιμο και υγιεινό :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΝαι, έτσι, επιλέγουμε συνειδητά με τι θα τροφπδοτήσουμε τον οργανισμό μας
Διαγραφήκαλησπέρα σας!
ΑπάντησηΔιαγραφήοι συνταγές σας είναι εξαιρετικές! έχω μια ερώτηση, μπορούμε να ετοιμάσουμε τα κουλούρια και να τα καταψύξουμε χωρίς να τα έχουμε ψήσει πρώτα;
Σας ευχαριστώ πολύ για τα θερμά σας λόγια. Δεν το έχω δοκιμάσει αλλά πιστεύω ότι δε θα υπάρχει πρόβλημα.
ΔιαγραφήΣας ευχαριστώ και εγώ! Θα το δοκιμάσω κάποια στιγμή και θα σας πω τι έγινε. Περιμένουμε νέες συνταγές για σνακς και φαγητά για την επιστροφή στο σχολείο :)
ΔιαγραφήΝαι,οπωσδήποτε!!
Διαγραφήφουρνισα και εγω αποψε! πολυ ωραια κουλουρια! εβγαλα 12!
ΑπάντησηΔιαγραφήευχαριστουμε για την συνταγη!!
Τι υπέροχα νεα. Χαιρομαι πολυ που σου άρεσαν. Στειλε μου κ φωτο αν θες να σε καμαρώσω!!! Ελπιζω να δοκιμάσεις κ άλλες συνταγες και να σου αρέσουν.
ΔιαγραφήΕπιτέλους σήμερα τα έφτιαξα. Είναι υπέροχα! Με δυσκόλεψαν λίγο γιατί διαλύονταν πολύ εύκολα. Νομίζω πως έβαλα πολύ νερό στο πετιμέζι, θα έπρεπε να είναι πιο πηχτό ίσως. Αλλά τα κατάφερα και τελικά τα απόλαυσα! Υπάρχει όμως πρόβλημα Ευαγγελία. Δεν μπορώ να σταματήσω να τρώω!ειναι απίστευτες οι συνταγές σου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΧαίρομαι που σου άρεσαν. Όντως μαλακώνουν και γι αυτό γράφω στις οδηγίες ότι πρέπει να γίνει ο εμποτισμός στο πετιμεζόνερο πολύ γρήγορα, ούτε ένα δευτερόλεπτο δηλαδή το μπλουμ!!!!τα φαγατε όλα καλε ή κράτησες κ στην κατάψυξη??
ΔιαγραφήΈχω ξεκινήσει να τα φτιάχνω και γράφω τις απορίες μου μία μία.
ΑπάντησηΔιαγραφή1. Την μαγιά με την ζάχαρη και το νερό τα ανακατεύουμε λίγο ή μέχρι να μην υπάρχουν κομματάκια;
2. Όταν λες το αφήνουμε λίγο και να ενεργοποιηθεί η μαγιά πόσα λεπτά εννοείς; Την ενεργοποίηση την καταλαβαίνουμε και οπτικά;
Βρήκα από άλλη συνταγή πως ανακατεύουμε το νερό με την ζάχαρη μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και μετά προσθέτουμε την μαγιά και περιμένουμε για 5 λεπτά. Η μαγιά υποτίθεται πως φουσκώνει.
ΔιαγραφήΝαι,έτσι. Όταν ενεργοποιείται η μαγιά βγάζει φουσκάλες. Τωρα που ειναι χειμώνας θελει περισσότερη ώρα κ να ειναι κοντά σε ζεστό μέρος
Διαγραφή3. Στο δεύτερο βήμα της εκτέλεσης γραφεις: "2. Μετά από λίγο προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι,.." Γιατί το υπόλοιπο; Έπρεπε να βάλουμε αλεύρι και στο πρώτο βήμα;
ΑπάντησηΔιαγραφήΜάλλον αυτό γράφτηκε εκ παραδρομής και "το υπόλοιπο" πήγαινε στο νερό και όχι στο αλεύρι αφού από τα 200γρ νερού είχαμε βάλει τα 50γρ στο πρώτο βήμα.
ΔιαγραφήΑκριβώς
Διαγραφή. Μετρώντας με ακρίβεια όλα τα υλικά (ακόμα και από το φακελάκι της μαγιάς πέταξα το ένα γραμμάριο για να μείνουν 8) το ζυμάρι μου ζυγιζει 780γρ και βγάζει 10 μπαλάκια των 78γρ. Πώς δικαιολογείται η απόκλιση των 100γρ σε σχέση με το δικό σου που έβγαλε 11 των 80γρ;
ΑπάντησηΔιαγραφή5.Αν και προειδοποιησες πως θα κολλουσε η ζύμη εμένα δεν κολλούσε καθόλου. Είναι αυτό ενδεικτικό πως δεν φουσκωσε αρκετά ή πως εγινε κάποιο άλλο λάθος;
Δεν χρειαζόταν να πετάξεις το ενα γρ μαγιάς. Χμ, οι ζυγαριά κουζινας δεν εχουν απόλυτη ακρίβεια. Δηλαδή για παράδειγμα τα 80,01 και τα 80,99 τα δείχνει 80. Τια λέει χρησιμοποίησες;
ΔιαγραφήΤι αλευρι εννοω
ΔιαγραφήΑλεύρι Ζέας (λευκό) Αγρόκτημα Αντωνόπουλου.
ΔιαγραφήΠέρα απο τη ζυγαριά δεν μπρω να σκεφτώ κατι αλλο. :)
ΔιαγραφήΞεφουρνιστηκαν και είναι αρκετά νόστιμα. Τις φωτογραφίες θα τις στείλω στο Facebook γιατί δεν βλέπω την επιλογή εδώ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΥ.Γ. Οι παραπάνω απορίες είναι για να διευκολύνουν όσους είναι πραγματικά άσχετοι και όχι για να κουράσουν τους υπόλοιπους 😉
Χαίρομαι που σου άρεσαν. Καλα κανεις κ ρωτάς...σίγουρα βοηθάς κ αλλους με τις ιδιες απορίες
ΔιαγραφήΕρώτηση: Αν τα κάνω με μισό αλευρι ζεας και μισο γ.ο.χ χρειάζεται άλλες μετατροπες η συνταγη;
ΑπάντησηΔιαγραφήΜια χαρά θα γίνουν.ίσως χρειαστεί λίγο λιγότερο νερό, μιλάμε για 10 γρ..θα το δεις πως θα πλάθεται!
ΔιαγραφήΣε ευχαριστω που απαντησες τοσο γρηγορα. Θα το δοκιμασω μες στο ΣΚ και θα σου πω!
Διαγραφή