Το χειμώνα που οι ντομάτες δεν είναι στην εποχή τους, εκτός του ότι δεν αγοράζουμε θερμοκηπίου γιατί είναι εξαιρετικά επιβαρυμένες σε φυτοφάρμακα, δεν παίρνουμε ούτε έτοιμες σάλτσες. Γιατί να το κάνουμε αφού τον Σεπτέμβριο οι ντομάτες είναι στα καλύτερα τους, αφθονούν στις λαϊκές και η γεύση τους είναι ασύγκριτη?
Ελάτε να σας δείξω πόσο εύκολα και γρήγορα μπορείτε να φτιάξετε τις δικές σας σάλτσες και είμαι σίγουρη ότι ούτε και εσείς θα αγοράσετε ξανά έτοιμες!
Υλικά:
-ώριμες ντομάτες στην εποχή τους
Εκτέλεση:
1. Πλένουμε πολυ καλά τις ντομάτες. Τις κόβουμε στη μέση, καθαρίζουμε το πράσινο μέρος και τις τοποθεούμε στο μπλέντερ.
2. Συνεχίζουμε μέχρι να γεμίσει το μπλένερ. Προσθέτουμε ελάχιστο νερό ώστε να το βοηθήσουμε να δουλέψει πιο εύκολα.
3. Αδειάζουμε το περιεχόμενο σε μια κατσαρόλα. Προσοχή, δεν το αδειάζουμε όλο ώστε να μην χρειαστεί να προσθέσουμε άλλο νερό τις επόμενες φορές. Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία για όλες τις ντομάτες. Δεν γεμίζουμε την κατσαρόλα μέχρι πάνω γιατί φουσκώνει και πιτσιλάει.
4. Βράζουμε σε δυνατή φωτιά, χωρίς καπάκι, μέχρι να εξατμιστούν τα περισσότερα υγρά. Ανάλογα βέβαια τη χρήση που τα προορίζουμε. Αυτά που σας δείχνω σήμερα είναι για λαδερά και σάλτσες - που σημαίνει ότι θα ξαναμαγειρευτούν το χειμώνα που θα τις χρησιμοποιήσω.
Εν τω μεταξύ αποστειρώνουμε τα βάζα που θα χρησιμοποιήσουμε. Επειδή πρόκειται για μεγάλη ποσότητα, τοποθετώ όλα τα βάζα στη λαμαρίνα του φούρνου και σε μη προθερμασμένο φούρνο και από τη στιγμή που θα πιάσει την θερμοκρασία ο φούρνος, τα αφήνω για 10-15 λεπτά στους 170 σε αέρα.
Προσοχή δεν βάζουμε τα καπάκια γιατί θα παραμορφωθούν. Τα καπάκια τα βράζουμε για 5 λεπτά σε κατσαρόλα. Εναλλακτικά μπορείτε να βράσετε για 5 λεπτά τα βάζα σε μια κατσαρόλα.
Όπως είναι ζεστή η σάλτσα μας, την τοποθετούμε στα βάζα. Προσοχή, θα πρέπει τα βάζα να έχουν την ίδια θερμοκρασία με τη σάλτσα αλλιώς θα σπάσουν. Κλείνουμε πολύ καλά με το καπάκι και γυρίζουμε ανάποδα. Αφήνουμε να κρυώσουν και έτοιμα...Για να βεβαιωθούμε ότι έχει γίνει σωστά η κονσερβοποίηση, πατάμε στο κέντρο στο καπάκι, δε θα πρέπει να πατηθεί προς τα μέσα, έτσι καταλαβαίνουμε ότι έχει κλείσει αεροστεγώς. Τα διατηρούμε σε ένα ντουλάπι.
Ο άλλος τρόπος είναι ότι βάζουμε τη σάλτσα μας σε χάρτινα ποτήρια στην κατάψυξη και όταν τα χρειαστούμε απλά τα κόβουμε με ένα μαχαίρι και τα τοποθετούμε κατευθείαν στην κατσαρόλα ή όπου αλλού τα χρειαστούμε.
Εγώ κάνω και τους 2 τρόπους γιατί δεν αγοράζω ποτέ συσκευασμένη ντομάτα όλο το χειμώνα. Έχω υπολογίζει ότι συνολικά χρειαζόμαστε 80 ξεχωριστές σάλτσες. Να διευκρινίσω ότι στο μπαλκόνι έχουμε καταψύκτη και τα διατηρώ εκεί.
Τέλος να σας πω ότι σε μέτρια βαζάκια, φτιάχνω κανονική σάλτσα με κρεμμύδι σκόρδο κλπ, η οποία προορίζεται για κοκκινιστά. Επιπρόσθετα, φτιάχνω σάλτσα με τα όλα της σε μικρά βάζα και την χρησιμοποιώ, χωρίς να χρειάζεται επιπλέον μαγείρεμα, σε πίτσα.
Εσείς μπορείτε να κάνετε τους δικούς σας συνδυασμούς και να βρείτε αυτό που σας βολεύει. Ενδεχομένως να σας φαίνεται μπελαλίδικη διαδικασία. Στο τέλος όμως θα βγείτε κερδισμένες. Θα έχετε πεντανόστιμες, σπιτικές σαλτσούλες, από ντομάτες εποχής χωρίς φυτοφάρμακα, αλουμινένιες συσκευασίες με καρκινογόνο επίδραση, συντηρητικά κλπ...
Τι λέτε θα το δοκιμάσετε?
Εσείς μπορείτε να κάνετε τους δικούς σας συνδυασμούς και να βρείτε αυτό που σας βολεύει. Ενδεχομένως να σας φαίνεται μπελαλίδικη διαδικασία. Στο τέλος όμως θα βγείτε κερδισμένες. Θα έχετε πεντανόστιμες, σπιτικές σαλτσούλες, από ντομάτες εποχής χωρίς φυτοφάρμακα, αλουμινένιες συσκευασίες με καρκινογόνο επίδραση, συντηρητικά κλπ...
Τι λέτε θα το δοκιμάσετε?
Τέλος να σας υπενθυμίσω:
- Αν θέλετε να μην χάνετε τις νέες συνταγές, παρακαλώ κάντε like στην επίσημη σελίδα του blog στο Facebook
- Αν σας άρεσε η συνταγή, κοινοποιήστε τη στους φίλους σας στο facebook
- Το φτιάξατε και σας άρεσε? Περιμένω να μου στείλετε τις δικές σας φωτογραφίες καθώς και το πως σας φάνηκε!
Καλημέρα Ευαγγελία. Είμαι μεγάλη φαν του ...αθλήματος! Ηδη έχω φτιάξει κέτσαπ, πικάντικη μαρμελάδα ντομάτας και σκέφτομαι πολύ σοβαρά ν' ακολουθήσω τη μέθοδο με τα χάρτινα ποτηράκια που μας παρουσιάζεις για να φτιάξω κι εγώ σάλτσα. Πραγματικά αυτή την πατέντα την αγνοούσα! Φιλάκια πολλά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΧΑΧΑΧΑΧΑ αφού είσαι κορίτσι για σπίτι!!!!! πικάντικη μαρμελάδα ντομάτας?????????? στείλε μου λεπτομέρειες Pls. Εδώ και πολλά χρόνια χρησιμοποιώ τα χάρτινα ποτήρια. Πλαστικά δεν χρησιμοποιώ για ευνόητους λόγους..με τα χάρτινα δεν χρειάζεται να περιμένω να ξεπαγώσει. το κόβω με ένα μαχαίρι και μπλουμ στο ταψί ή την κατσαρόλα!!
ΔιαγραφήΚαλημέρα Ευαγγελία εγώ τις κατεψυγμένες τις βάζω ζε σακουλάκα τροφίμων για να χρειάζονται λιγότερο χώρο. Πολύ ωραίες οι σάλτσες σου,καλοφάγωτες!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήωραια ιδέα και τα σακουλάκια. εκεί βάζω αρακά, μπάμιες και φασολάκια!!!
ΔιαγραφήΕυαγγελία, δες εδώ https://koritsiagiaspiti.blogspot.gr/2013/07/blog-post_21.html
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν προσθέσεις λίγο τσίλι, μπούκοβο ή καγιέν μπορείς να την κάνεις πικάντικη. Αλλά και χωρίς αυτά είναι πολύ γευστική. Μη σε τρομάξει το πορτοκάλι, την αναδεικνύει κατά τη γνώμη μου!
οκ, πάω να δω. ευχαριστώ πολύ!
ΔιαγραφήΕυαγγελια πολύ ωραίο κόλπο με το χαρτινο ποτηρι. Δεν το ηξερα!! Θα φτιαξω και γω!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα σε βολέψει Αγάθη μου, το κάνω χρόνια!! άντε καλά μαγειρέματα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ σάλτσα στα χάρτινα ποτηράκια είναι βρασμένη ή μετά το μπλέντερ την τοποθετείς κατευθείαν εκεί? Μαίρη
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι βρασμένο, νομίζω ότι. Το λέω ξεκάθαρά να να θέλετε ομως μπορειτε να την βάλετε και ωμή..ανάλογα πως θέλετε να τη χρησιμοποιήσετε αργότερα. Απλα, αν ειναι τελείως ωμή, πιανει πολυ χωρο και δεν αρκεί ενα ποτήρι σχεδον σε καμία συνταγη
ΔιαγραφήΤα χαρτινα ποτηράκια τα σκεπαζεις με μεμβράνη ή αλουμινοχαρτο ?
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν το είχα σκεφθει, φτιάχνω και εγώ σάλτσα τομάτας σε βάζα, ακόμα δεν είχα σκεφθει να φτιάξω και σκέτη τομάτα για λαδερα και άλλα φαγητά.
Συγχαρητήρια για το site σου
Καλή σου μερα
Συνήθως τα χάρτινα ποτήρια επειδη προορίζονται για καφε εχουν κ καπάκι. Α αυτα που αγοράζεις ομως δεν εχουν, δεν υπαρχει πρόβλημα. Δεν ειναι απαραίτητο να τους βάλεις μεμβράνη. Θα τα "κάψει" λίγο η κατάψυξη αλλα δεν αλλοιώνεται η γεύση ή τα θρεπτικα συστατικά. Αν ομως θέλεις να τα σκεπαζεις κε αλουμινόχαρτο η μεμβράνη μπορεις να το κανεις. Να φροντίζεις ομως να μην έρχεται σε επαφή με την σάλτσα
ΔιαγραφήΕυαγγελία εγώ βγάζω την φλούδα και τις ρίχνω στην κατσαρολα κομμένες στη μέση αφού τις έχω στιψει να φύγουν υγρά και σπόρια και αφού βράσουν μέσα στην κατσαρολα πολτοποιω με την ραβδο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπλά μέχρι τώρα δεν έφτιαχνα και σκέτη τομάτα για λαδερα ή οτιδήποτε άλλο φαγητό, μόνο σάλτσα με κρεμμύδια, πιπεριές και κλπ
Ετσι το εκανα πιο παλιά αλλα τωρα το απλοποίησα. Τη φλούδα δεν χρειάζεται να την βγάζεις γιατι στο τελικό αποτέλεσμα δεν αλλάζει κατι στη γεύση. Αν τις βάζεις ολόκληρες πιάνουν περισσοτερο χωρο άρα θα χρειαστείς περισσοτερο χρόνο για να φτιάξεις πολλες. Τα ζουμιά και τα σπόρια δε με ενοχλούν και οταν πολτό ποιούμαι δεν μένει κατι. Αν θες δοκίμασε κ με τον τροπο που προτείνω. Εσυ που φτιαχνεις ηδη θα μου επισημαινεις και τα θετικά/αρνητικά :)
Διαγραφή