Τετάρτη, 11 Οκτωβρίου 2017

Muffin πορτοκαλιού χωρίς βούτυρο, ζάχαρη, αυγό και μίξερ




Αυτά τα Muffin έγιναν κατόπιν "παραγγελίας", με αφορμή την επιθυμία μιας αναγνώστριας του blog, που ήθελε υγιεινά muffin εμπλουτισμένα με ξηρούς καρπούς για το παιδάκι της, αλλά και από μια άλλη φίλη/αναγνώστρια που μου πρότεινε να δημιουργήσω συνταγές με "αλεύρι" από αμύγδαλα. Έχετε καταλάβει φαντάζομαι, ό,τι, και μου αρέσουν οι προκλήσεις και δεν χαλάω χατήρι. Το αποτέλεσμα με ενθουσίασε. Πρόκειται πραγματικά για τα πιο γευστικά και αρωματικά κεκάκια που  έχω φάει. Η Σοφία (5.5 ετών) και η Ελευθερία (20 μηνών) ενθουσιάστηκαν και χάρη στα υλικά που χρησιμοποίησα, ήμουν απόλυτα ευχαριστημένη και ήσυχη με αυτό που έτρωγαν



Η Σοφία όπως πάντα ήταν η βοηθός μου και ήταν πολύ περήφανη, γιατί χάρη στις εύστοχες παρατηρήσεις της, είχαμε αυτό το γευστικό αποτέλεσμα. Αν δε σας αρέσει το πορτοκάλι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε βανίλια, σταγόνες σοκολάτας, τρούφα, μαστίχα, ότι σας αρέσει. Κρατήστε δηλαδή τη συνταγή ως βασική και προσθέστε τα υλικά που προτιμάτε. Το σιρόπιασμα στο τέλος είναι προαιρετικό. Δοκίμασα και τους 2 τρόπους και μου άρεσαν και τα 2 κεκάκια εξίσου.  Έτσι κ αλλιώς πρόκειται για πολύ μικρή ποσότητα οπότε θα σας έλεγα να το κάνετε

Υλικά για 12 muffins:
- 100 γρ ελαιόλαδο
- 100 γρ τριμένα αμύγδαλα (προτιμήστε λευκά
- 200 γρ σιρόπι αγαύης ή μέλι
- 150 γρ χυμό πορτοκαλιού
- 250 γρ αλεύρι (χρησιμοποίησα Ζέας)
- 30 γρ αλεύρι βρώμης (νιφάδες βρώμης αλεσμένες στο μπλέντερ)
- μια τσιμπιά αλάτι (χρησιμοποίησα θαλασσινό)
- μπόλικο ξύσμα πορτοκαλιού (5-6 πορτοκάλια προτιμήστε βιολογικά και ακέρωτα)
- 12 γρ baking powder
- 1/2 κ.γ βανίλια (χρησιμοποίησα φυσική) ή 2-3 βανιλίνες

Για το σιρόπι
- 70 γρ σιρόπι αγαύης ή μέλι
- 20 γρ νερό 
- φλούδες πορτοκαλιού (προτιμήστε βιολογικά και ακέρωτα)


Εκτέλεση:
1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190 πάνω και κάτω αντίσταση

2. Αν χρησιμοποίησουμε αμύγδαλα με φλούδα, τα τοποθετούμε σε ένα βαθύ πιάτο, βάζουμε λίγο νερό στο βραστήρα και όταν βράσει το τοποθετούμε στα αμύγδαλα. Αφήνουμε για λίγο και μετά πιέζουμε με τα χέρια μας ώστε να φύγει η φλούδα



3. Βάζουμε τα αμύγδαλα στο μπλέντερ και χτυπάμε μέχρι να γίνουν σκόνη

4. Σε ένα μπολ τοποθετούμε όλα τα υλικά και ανακατεύουμε με ένα πιρούνι 


5. Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε και άλλη γλυκαντική ουσία/ ξύσμα σύμφωνα με το γούστο μας




5. Βάζουμε καραμελόχαρτα σε θήκη για muffins. Με 2 κουτάλια της σούπας τοποθετούμε το περιεχόμενο από 1.5 κουτάλι 

 

6. Ψήνουμε σε πάνω κάτω αντίσταση στους 190 για 28 λεπτά 

7. Όσο ψήνονται τα Muffin ετοιμάζουμε το σιρόπι. Τοποθετούμε τα υλικά σε ένα μπρικάκι και ζεσταίνουμε - όχι βράσιμο, μέχρι να ενωθούν . Όταν είναι έτοιμα τα Muffin, βάζουμε μια κουταλιά της σούπας σε κάθε ένα 

 

Όπως βλέπετε και από τις φωτογραφίες η Σοφία κατάφερε να τα φτιάξει με ελάχιστη βοήθεια. Δοκιμάστε το και εσείς με τα παιδιά σας και να είστε σίγουροι, ότι θα τα ενθουσιάσει και η διαδικασία αλλά και το αποτέλεσμα

  • Η Βερόνικα έφτιαξε τα muffin και είπε "Εφτιαξα τα muffins με πορτοκαλι! Μοσχομυριστα και νοστιμοτατα!!!"


  • H Αναστασία έφτιαξε τα κεκάκια και είπε "Αγαπημένη Ευαγγελία, η συνταγή σου ήταν υπέροχη. Ο γιος μου λάτρεψε τα μάφινς. Έβαλα καρύδια αντί για αμύγδαλα γιατί είχα άφθονα κ έγιναν πεντανόστιμα. Πρόσθεσα κ λίγες σταγόνες σοκολάτας"

  • Η Μαίρη έφτιαξε τα κεκάκια για την εγγονή της Φαίδρα και είπε ότι είναι υπέροχα!



  • Η Αντιγόνη έφτιαξε τα κεκάκια και είπε "Καλησπέρα Ευαγγελία μου είναι τα μάφιν με πορτοκάλι μόλις τα έβγαλα μοσχομυρίζει το σπίτι!!! Ευχαριστώ για τη συνταγή!Εντάξει μόλις δοκίμασα είναι καταπληκτικά δεν περίμενα τέτοια νοστιμιά κ γλυκά από κέικ που δεν έχει ζάχαρη! Μπράβο!Θα τα καθιερώσω. Δε μπορώ να σταματήσω να τα τρώω. Μου θυμίζουν έντονα πορτοκαλόπιτα που μου αρέσει πάρα πολύ"


  • Η Ελένη έφτιαξε τα κεκάκια και είπε "η πρώτη συνταγή που φτιάχνω απο το blog σου τα συγχαρητήρια μου! με μέλι, λάδι, αμύγδαλο, πορτοκάλι όλα απ το χωριό! έτσι για να ξέρουμε τι τρώμε"
 
Τέλος να σας υπενθυμίσω:
  • Αν θέλετε να μην χάνετε τις νέες συνταγές, παρακαλώ κάντε like στην επίσημη σελίδα του blog στο Facebook
  • Αν σας άρεσε η συνταγή, κοινοποιήστε τη στους φίλους σας στο facebook
  • Το φτιάξατε και σας άρεσε? Περιμένω να μου στείλετε τις δικές σας φωτογραφίες καθώς και το πως σας φάνηκε!

6 σχόλια:

  1. Νομίζω πως μου έρχεται το υπέροχο άρωμα του πορτοκαλιού. Πολύ ωραία γεύση μαζί με το αμυγδαλάκι!Σε ευχαριστούμε!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε όποιον αρέσει η γεύση του πορτοκαλιού θα ενθουσιαστεί με το αποτέλεσμα. Πραγματικά είναι τα πιο αφράτα και μυρωδάτα κεκάκια που έχω φάει

      Διαγραφή
  2. Εκπληκτικά κέικ χωρίς αυγά και ζάχαρη!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πραγματικά όμως γιατί να φτιάχνουμε κέικ με αυγά, βούτυρο και ζάχαρη όταν υπάρχει εναλλακτική λύση εξίσου γευστική?

      Διαγραφή
  3. Ευαγγελία μου για άλλη μία φορά είμαι ενθουσιασμένη! Τι γέυση! Το έκανα σε φόρμα του κέικ γιατί δεν έχω τις θήκες αλλά δεν υστερεί σε τίποτα. Μπράβο σου! Όσο γι' αυτό το εμπνευσμένο θεϊκό σιρόπι σου ένα μεγάλο ευχαριστώ. Το χρησιμοποιώ κατά κόρον σε όλα τα γλυκά γιατί είναι σούπερ υγιεινό. Ευχαριστώ πολύ για τον δρόμο που μου έδειξες. Δεν ξερεις τι σημαίνει για μένα γιατί δεν έφτιαχνα γλυκά , ενώ μ αρέσουν,λόγω της ζάχαρης και των λοιπών ανθυγιεινών συστατικών. Ενώ τώρα.................

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχ αγαπημένη τουλίτα, ποσο χαιρομαι δεν μπορεις να φανταστείς. Σε ευχαριστω τόσο πολυ για τα καλα σου λόγια!!!!! Η αγάπη σας με κανει να συνεχίζω να δημιουργώ ολοένα και πιο νοστιμες και υγιεινες συνταγες!!!

      Διαγραφή