Κυριακή, 22 Νοεμβρίου 2009

Μήλα Ψητά


Πανεύκολουγιεινό και γρήγορο γλυκάκι με φρέσκα μήλα!



Ενημέρωση 20/10/2017
Αυτή η συνταγή είναι πολύ παλιά, από το 2009 συγκεκριμένα, οπότε όφειλα να βάλω νέα φωτογραφία και επειδή είναι από τις πιο δημοφιλείς συνταγές, έπρεπε να την ξαναφτιάξω (γιατί δεν την είχα κάνει τα τελαυταία 5 χρόνια- και απορώ γιατί) ώστε να σιγουρευτώ ότι είναι σωστή. Τελικά όχι μόνο είναι σωστή, αλλά είναι από τις πιο ωραίες ιδέες στο να αξιοποιήσουμε τα μήλα μας.



Η αλήθεια βέβαια είναι ότι είναι καλύτερο να τρώμε τα μήλα ωμά, αν όμως έχετε όρεξη για κάτι διαφορετικό, μπορείτε να τα δοκιμάσετε. Γίνονται πάρα πολύ εύκολα, με υλικά που όλοι έχουμε στο σπίτι και μπορεί να σας καλύψει αν θέλετε κάτι γλυκό.


Συστατικά:
- 2 μεγάλα μήλα
- 2 πορτοκάλια χυμό και ξύσμα (προτιμήστε βιολογικά και ακέρωτα)
- 3 κ.σ σιρόπι αγαύης ή μέλι
- 2 χούφτες καρύδια χονδροσπασμένα
- 6 κ.σ λάδι καρύδας (άοσμο)
- κανέλα (χρησιμοποίησα Κεϋλάνης)
- λίγο γαρύφαλλο 
- ελάχιστο μοσχοκάρυδο 

Εκτέλεση:
1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 σε αέρα 

2. Στύβουμε τα πορτοκάλια και τοποθετούμε χυμό και ξύσμα στον πάτο ενός ταψιού

3. Πλένουμε, καθαρίζουμε και κόβουμε τα μήλα κυδωνάτα και τα τοποθετούμε στο ταψί. Έπειτα τα γυρνάμε ώστε να πατήσει και η άλλη μεριά στον χυμό πορτοκαλιού


4. Πασπαλίζουμε με μπόλικη κανέλα, λίγο γαρύφαλλο και ελάχιστο μοσχοκάρυδο

5. Προσθέτουμε τα χονδροσπαμένα καρύδια. Κρατάμε το κουτάλι πάνω από τα μήλα και αφήνουμε να πέσει η αγαύη ή το μέλι και να πάει παντού


6. Προσθέτουμε το λάδι καρύδας ώστε να πάει παντού

7. Ψήνουμε στους 200 σε αέρα για 25-30 λεπτά μέχρι να καραμελώσουν
 
Ταιριάζουν πολύ με γιαούρτι, ως γέμιση σε σπιτική κρέπα αλλά τρώγονται και σκέτα. Επειδή δεν είναι γλυκά, αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε όταν τα σερβίρετε σιρόπι αγαύης ή μέλι.



Τέλος να σας υπενθυμίσω: 
  • Αν θέλετε να μην χάνετε τις νέες συνταγές, παρακαλώ κάντε like στην επίσημη σελίδα του blog στο Facebook
  • Αν σας άρεσε η συνταγή, κοινοποιήστε τη στους φίλους σας στο facebook
  • Το φτιάξατε και σας άρεσε? Περιμένω να μου στείλετε τις δικές σας φωτογραφίες καθώς και το πως σας φάνηκε!

6 σχόλια:

  1. Όντως...και αντικαθιστά επάξια το πολυπόθητο γλυκάκι που πάντα επιθυμούμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εγώ το κάνω στο τηγανάκι (2 μήλα/άτομο) και είναι έτοιμο σε λιγότερο από 5 λεπτά! Το έχω δοκιμάσει και με χυμό λεμονιού και είναι εξ' ίσου νόστιμο. Επίσης δεν βάζω ξηρούς καρπούς αλλά αν πεινάω, το συνδιάζω και με ένα κουτάλι της σούπας γιαούρτι ή με 2 κουτάλια της σούπας κουάκερ και γάλα σε ένα μπωλ. Πεντανόστιμο, εύκολο, γρήγορο, χαμηλών θερμίδων και υψηλής διατροφικής αξίας :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ καλή η ιδέα σου. θα το δοκιμάσω και εγώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εγώ σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή