Υλικά:
για τα 4 μπιφτέκια
- 120 γρ ξερά μαυρομάτικα φασόλια (350 γρ βρασμένα)
- 3 ξερά κρεμμύδια (250 γρ)
- 2 σκελίδες σκόρδο περασμένες από την πρέσα
- 100-120 γρ βρώμη
- 5 λιαστές ντομάτες και λίγο από το λάδι τους
- 1/2 κ.γ κύμινο
- 1 κ.γ BBQ Mix
- αλάτι, πιπέρι
- 4-5 κ.σ ελαιόλαδο
- 4-5 ελαιόλαδο για τηγάνισμα
για τα burger
- 4 ψωμάκια για burger
- 4 φέτες ντομάτας
- 4 φύλλα από κόκκινο λάχανο
- ροδέλες από φρέσκο κρεμμύδι
- σάλτσα BBQ
Εκτέλεση:
1. Μουλιάζουμε τα μαυρομάτικα για 4-6 ώρες ώστε να μειώσουμε το χρόνο βρασίματος
2. Βράζουμε τα μαυρομάτικα σε αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν αρκετά - περίπου 20 λεπτά
3. Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια, τα κόβουμε σε πολύ μικρά καρέ και τα σωτάρουμε μέχρι να καραμελώσουν ελαφρά. Όταν είναι σχεδόν έτοιμα προσθέτουμε το σκόρδο και σωτάρουμε για 1 λεπτό μέχρι να μυρίσει.
4. Πολτοποιούμε τα μαυρομάτικα, προσθέτουμε τα κρεμμύδια, τα μπαχαρικά, αλάτι, τις λιαστές ντομάτες τις οποίες έχουμε προηγουμένως ψιλοκόψει, λάδι από τις ντομάτες και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τη βρώμη την οποία έχουμε αλέσει ώστε να γίνει αλεύρι και ανακατεύουμε πολύ καλά με τα χέρια. Δοκιμάζουμε ώστε να προσθέσουμε αλάτι ή κάτι άλλο
5. Αφήνουμε στο ψυγείο για 2-3 ώρες
6. Πλάθουμε 4 μπιφτέκια. Βάζουμε ελάχιστο ελαιόλαδο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι και όταν κάψει τα βάζουμε στο τηγάνι. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε.
7. Συναρμολογούμε τα μπέργερ και συνοδεύουμε με πατάτες "τηγανητές" (χρησιμοποίησα την actifry)
- Η Κατερίνα έφτιαξε τα μπιφτέκια και είπε "Έτοιμα τα μπιφτέκια από μαυρομάτικα. Τα έκανα ψητά, αφαίρεσα λιαστη ντομάτα κ πρόσθεσα πιπεριά Φλωρίνης. Πολύ ωραία, θα τα φτιάχνω συχνά, θέλει και μια σάλτσα όμως δίπλα ...."
Τέλος να σας υπενθυμίσω:
- Αν θέλετε να μην χάνετε τις νέες συνταγές, παρακαλώ κάντε like στην επίσημη σελίδα του blog στο Facebook
- Αν σας άρεσε η συνταγή, κοινοποιήστε τη στους φίλους σας στο facebook
Καταπληκτική ιδέα!
ΑπάντησηΔιαγραφήέχω φτιάξει πολλές φορές μπιφτέκια με διάφορα λαχανικά ή με ρεβύθια- αλλά με φασόλια δεν είχα δοκιμάσει.
Την κρατώ την συνταγή και σε ευχαριστώ, Ευαγγελία!
την αγάπη μου, Αλεξία
Ποσο χαίρομαι να διαβάζω τέτοια σχόλια ειδικά παό μια πολύτεκνη μητέρα δε μπορείς να φανταστείς...Συγχαρητήρια που προσέχεις τη διατροφή της οικογένειας σου
ΔιαγραφήΤέλεια πρόταση! Δεν έχω δοκιμάσει ποτέ με τα μαυρομάτικα φασόλια!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστούμε για την συνταγή, καλό σαββατοκύριακο!
Ευχαριστώ πολύ. Ελπίζω να τα δοκιμάσεις κάποια στιγμή και να σου αρέσουν
ΔιαγραφήΠολύ ωραία ιδέα Ευαγγελία !! Τα μπιφτέκια από φασόλια είναι super θρεπτικά !!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό Σ/Κ!
Ευχαριστώ πολύ Άρη. Έχεις δίκιο, είναι super θρεπτικά και νόστιμα
ΔιαγραφήΠολύ ωραία πρόταση και υγιεινή, διαφορετική πρόταση για μπιφτέκια!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή εβδομάδα!
Καλημέρα. Χαίρομαι που σου άρεσε. Ελπίζω να τα δοκιμάσεις και να σου αρέσουν!
ΔιαγραφήΥπέροχη ιδέα!! Τέλεια και υγιεινότατη!! Ευχαριστούμε
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα μπορούσαν αν γίνουν ψητά;
ΔιαγραφήΕυχαριστω πολυυυ. Ναι, βεβαια κ ψητά. Ίσως χρειαστούν ομως λίγη περισσότερη βρώμη ή φρυγανια....
ΔιαγραφήΕίναι φανταστικά Ευαγγελία!!! τα δοκίμασα! Τι γεύση! αλλά ξέχασα να τα φωτογραφήσω!
ΑπάντησηΔιαγραφήΧαίρομαι πολύ που σου άρεσαν!!
ΔιαγραφήΈκανα κ τα συγκεκριμένα μπιφτέκια σήμερα. Είναι πεντανόστιμα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ χαιρομαι που σου άρεσαν
Διαγραφή