Κυριακή 8 Μαΐου 2016

Νηστίσιμη Μηλόπιτα ολικής με βρώμη, χωρίς ζάχαρη. Εύκολη,γρήγορη και υγιεινή


Σας έχω ξαναπεί ότι δεν μου αρέσει να ακολουθώ συνταγές, σπάνια ξαναφτιάχνω ακόμη και τις δικές μου. Τις ελάχιστες φορές που το έχω κάνει, είναι του Άκη και όλες έχουν πετύχει. Δεν του κάνω διαφήμιση, άλλωστε δεν το έχει ανάγκη. Είναι όμως αλήθεια και οφείλω να το παραδεχτώ. 

Η συνταγή που θα σας παρουσιάσω σήμερα είναι κατά το ήμισυ δική του. Μια πανεύκολη μηλόπιτα, χωρίς βούτυρο, ζάχαρη και αυγά η οποία δεν έχει να ζηλέψει τπτ από μια κανονική πνιγμένη σε trans λιπαρά. Έχει φίνα γεύση, με αρώματα και γεύση σε απόλυτη ισορροπία. 

Θα ήθελα πάρα πολύ να τη δοκιμάσετε και ειδικά όσοι έχτετε παιδιά. Γνωρίζετε ότι τα Ελληνόπουλα κατέχουν την πρώτη θέση στη παιδική παχυσαρκία? Τραγικό σα γεγονός κατά την ταπεινή μου άποψη. 

Υλικά:
- 5 μήλα
- 200 γρ χουρμάδες μουλιασμένους σε νερό για λίγα λεπτά (χωρίς κουκούτσι)
- 1 γεμάτο κ.γ κανέλα (χρησιμοποίησα Κεϋλάνης)
- 150 γρ καρύδια χονδροσπασμένα

Για τη ζύμη
- 120 γρ ελαιόλαδο
- 60 γρ λάδι καρύδας
- 170 γρ μέλι
- 200 αλεύρι βρώμης (νιφάδες περασμένες στο μπλέντερ)
- 150 αλεύρι ολικής
- 150 γρ κίτρινο αλεύρι για ζυμωτό ψωμί
- 2 κ.γ baking powder
- 1 κ.σ εκχύλισμα βανίλιας
- ξύσμα από 1 πορτοκάλι

Εκτέλεση:
1. Μουλιάζουμε τους χουρμάδες σε νερό και προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170

2. Καθαρίζουμε τα μήλα και τα τρίβουμε από τη χοντρή μεριά του τρίφτη. Τα στύβουμε καλά με τα χέρια να φύγουν τα περιττά υγρά. Τοποθετούμε σε ένα μεγάλο μπολ

3. Λιώνουμε τους χουρμάδες στο μπλέντερ κ τους προσθέτουμε στα μήλα. Προσθέτουμε την κανέλα κα τα καρύδια. Ανακατεύουμε πολύ καλά με ένα πιρούνι

4. Σε ένα άλλο μπολ τοποθετούμε το ελαιόλαδο, το λάδι καρύδας, το μέλι, τα αλεύρια, τη βανίλια, το baking και το ξύσμα. Στην αρχή ανακατεύουμε με πιρούνι και μετά με το χέρι.  Θέλουμε μια "ψιχουλιαστή" ζύμη που θυμίζει σφολιάτα

5.  Λαδώνουμε τον πάτο μιας στρογγυλής φόρμας με αποσπώμενη βάση καθώς και γύρω - γύρω το στεφάνι με ελαιόλαδο. Στρώνουμε τα 2/3 της ζύμης στη βάση. Το πατάμε με τα χέρια μας. Συνεχίζουμε με τα μήλα και τελειώνουμε με την υπόλοιπη ζύμη την οποία τοποθετούμε τριφτά

6. Ψήνουμε για 45-50 λεπτά

Ενημέρωση 3/10/2017
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ότι αλεύρι έχετε αντί για ολικής και κίτρινο. Εγώ πλέον τη φτιάχνω με αλεύρι Ζέας

 



  • Η Δήμητρα έφτιαξε τη μηλόπιτα και είπε "Έφτιαξα την μηλόπιτα την έβαλα στο φούρνο,,αλλά ξέχασα οτι δεν έβαλα την βρώμη...Χαχαχαχα,την ξαναέβγαλα κ ανακέτεψα όλα μαζί τα υλικά.. να το αποτέλεσμα! Νόστιμη πολύ,απλά θυμίζει πιο πολύ κέικ απ τη χαζομάρα μου...!ευχαριστώ πολύ! Α, επίσης αντί για μέλι έβαλα σιρόπι σφενδαμου! Τέλειο βγήκε!"


Τέλος να σας υπενθυμίσω:
  • Αν θέλετε να μην χάνετε τις νέες συνταγές, παρακαλώ κάντε like στην επίσημη σελίδα του blog στο Facebook
  • Αν σας άρεσε η συνταγή, κοινοποιήστε τη στους φίλους σας στο facebook
  • Το φτιάξατε και σας άρεσε? Περιμένω να μου στείλετε τις δικές σας φωτογραφίες καθώς και το πως σας φάνηκε!

4 σχόλια:

  1. Μπορουμε να αντικαταστησουμε τους χουρμαδες με κατι αλλο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μπορείς να βάλεις σταφίδες και σύκα. Σίγουρα όμως θα επηρεαστεί η γεύση. Επέλεξα τους χουρμάδες γιατί έχουν ουδέτερη γεύση.Δε χάνεις πάντως κάτι να το δοκιμάσεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή