Παρασκευή, 13 Ιανουαρίου 2017

Σπιτικό φαλάφελ Mix



Πριν λίγες ανέβασε κάποιος σε μια ομάδα στο facebook, φαλάφελ από έτοιμο mix. Η αλήθεια είναι ότι και εγώ είχα αγοράσει την συγκεκριμένη συσκευασία παλιότερα. Τα περισσότερα σχόλια αναφέρονταν στο ότι ήταν αρκετά ακριβό, είχε πολλά μπαχαρικά και ήταν νόστιμο. Έτσι γεννήθηκε η ιδέα, να σας δείξω, πως μπορείτε να φτιάξετε και εσείς, το δικό σας σπιτικό, "φαλαφελ mix". 


Προτίμησα να τα ψήσω στο φούρνο ώστε να μην τα φορτώσω με έξτρα λιπαρά. Τέλος, επέλεξα να τα σερβίρω ως "burger". Αντί όμως για τα κλασικά, έτοιμα ψωμάκια τα οποία είναι ένα μείγμα από φοινικέλαιο, συντηρητικά και ζάχαρη, χρησιμοποίησα mini στρογγυλές πιτούλες. Έξυπνο, ε?    

Αυτή η συνταγή δημιουργήθηκε με αφορμή τον διαγωνισμό που διοργανώνει το ΒήμαGourmetΤο Blog μου διαγωνίζεται στην κατηγορία Special Diet. Αν θέλετε να στηρίξετε τη συμμετοχή μου, μπορείτε να πατήσετε εδώ, τσεκάρετε το "Νόστιμες και Υγιεινές Συνταγές", εισάγετε το email σας και πατήσετε done

Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων.
Υλικά:
- 350 γρ ρεβυθάλευρο
- 50 γρ αποξηραμένο κρεμμύδι
- 2 κ.γ αποξηραμένο σκόρδο
- αλάτι, πιπέρι
- 2 κ.γ κάρυ
- 1/2 κ.γ κύμινο
- 1/2 κ.γ μοσχοκάρυδο
- 1 κ.γ τριμμένο κόλιανδρο
- 2 κ.γ μείγμα μπαχαρικών για κρέας
- 2 κ.γ ρίγανη
- 70 γρ ελαιόλαδο
- 150-170 ml νερό 

Εκτέλεση:
1. Τοποθετούμε όλα τα υλικά σε ένα μεγάλο μπολ και ανακατεύουμε. Καλύπτουμε το μπολ με μεμβράνη. Αφήνουμε στο ψυγείο να δέσουν τα υλικά για 2-3 ώρες

2. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200. Στρώνουμε λαδόκολλα στη λαμαρίνα του φούρνου 

3. Βγάζουμε το μείγμα μας από το ψυγείο, φοράμε γάντια μιας χρήσης, ώστε να μη μυρίζουν τα χέρια μας από τα μπαχαρικά αλλά και επειδή το μείγμα μας κολλάει

4. Πλάθουμε στο επιθυμητό μέγεθος, τα τοποθετούμε στην λαδόκολλα και ψήνουμε στους 200 σε αέρα για 15 λεπτά. Αν θέλετε, προσθέτετε λίγο ελαιόλαδο από πάνω


5. Σερβίρουμε με μπόλικο χυμό λεμόνι, χούμους , σαλάτα, είτε ως burger. 



Tips:
- Μπορείτε να αποθηκεύσετε το μείγμα σε ένα γυάλινο βάζο και όποτε θέλετε να φτιάξετε τα φαλάφελ, απλά θα πρεσθέτετε τα υγρά
- Αφού ζυμώσετε τα φαλάφελ, μπορείτε να τα αποθηκεύσετε στην κατάψυξη είτε ωμά, είτε ψημένα 

Τέλος να σας υπενθυμίσω:
  • Αν θέλετε να στηρίξετε την υποψηφιότητα μου στο διαγωνισμό που διοργανώνει το ΒήμαGourmet, πατήστε εδώ 

15 σχόλια:

  1. Δεν έχω δοκιμάσει ποτέ φαλάφελ, αν και λατρεύω τα στραγάλια, αλλά μισώ τα ρεβύθια σούπα (οξύμωρο)! Ρεβυθάλευρο που βρίσκουμε; Δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τριμμένα ανάλατα στραγάλια; Υπέροχες φωτογραφίες και χρώματα! Έχω δοκιμάσει τέτοιες μίνι πιτούλες και είναι πολύ νόστιμες! Καλή επιτυχία, σε ψήφισα από καιρό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα φαλάφελ είναι πολύ νόστιμα, ειδικά απ'έξω που είναι και τηγανητά. Τα στραγάλια είναι λογικό να σου αρέσουν γιατί είναι ψημένα. Αν δε σου αρέσουν τα ρεβύθια θα σου πρότεινα να δοκιμάσεις μια από αυτές τις συνταγές http://healthy-and-delicious-recipes.blogspot.gr/search/label/%CE%A1%CE%B5%CE%B2%CF%8D%CE%B8%CE%B9%CE%B1
      σίγουρα θα βρεις κάποια που θα σε κάνει να αλλάξεις γνώμη - μέχρι κ brownie έχω από ρεβύθια. Ρεβυθάλευρο πουλάνε σε μαγαζιά με βιολογικά προϊόντα αλλά μπορείς να βρεις κ σε μαγαζια με ξηρούς καρπούς. Το ρεβυθάλευρο όντως είναι αλεσμένα στραγάλια, αν έχεις δυνατό μπλέντερ μπορείς να το κάνεις κ μόνη σου. Αν το κάνεις, σε παρακαλώ ενημέρωσε με. Ναι, είναι πολύ ωραίες οι πιτούλες και με βολεύει να τις έχω στην κατάψυξη και να τις βάζω κατευθείαν στη φρυγανιέρα. Σε ένα λεπτό είναι έτοιμες

      Διαγραφή
    2. ευχαριστώ πολύ και για τη στήριξη σου στο διαγωνισμό

      Διαγραφή
    3. Α ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες! Θα ανατρέξω στις συνταγές σου με ρεβύθια και ελπίζω να τα αγαπήσω! Ξαναείδα τη σημερινή συνταγή και θέλω να ρωτήσω: Ποιο υλικό γράφεις μετά τη ρίγανη; :)

      Διαγραφή
    4. καταλάθος. Να σαι καλά που το πρόσεξες. Ευχαριστώ πολύ

      Διαγραφή
  2. Σκεφτόμουν να κάνω φαλάφελ! Ορίστε, τώρα είμαστε 1-1 χαχαχαχα! Αλλά νόμιζα ότι γίνονται με αλεσμένα βρασμένα ρεβύθια... Θα τα δοκιμάσω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. χαχα, αλήθεια? Όντως με αλεσμένα ρεβύθια γίνονται. Είχα δείξει μάλιστα μια τέτοια συνταγή εδώ http://healthy-and-delicious-recipes.blogspot.gr/2014/11/blog-post_25.html απλά τώρα ήθελά να σας προτείνω και την πιο γρήγορη και εύκολη λύση. Στα μαγαζιά πάντως οι περισσότεροι τα κάνουν με ρεβυθάλευρο... ειδικά για ένα μεγάλο στο κέντρο το ξέρω σίγουρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Νομίζω το ρεβιθάλευρο είναι όντως πιο πρακτικό. Οπότε θα ξεκινήσω από τη δική σου συνταγή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εγώ η ..παλιοκαιρίτισσα δεν το έχω δοκιμάσει ποτέ ίσως γιατί δεν έτυχε .Όμορφη συνταγή και υγιεινή, τα όσπρια με πολλές μορφές οφείλουμε να τα βάλουμε στη διατροφή μας..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλως τη. Πλεον φαλάφελ εχουν και αρκετά σουβλατζίδικα οποτε ειναι πιο εύκολο να τα βρεις. Βεβαια τα έτοιμα ειναι τηγανητά. Καλο ειναι να τρώμε όσπρια τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα

      Διαγραφή
  6. Καταπληκτικά τα φαλάφελ σου Ευαγγελία. Εγώ χρησιμοποιώ τα ρεβίθια ως βάση αλλά και το αλεύρι αυτό θα έχει ενδιαφέρον. Μου αρέσουν πολύ τα πιτάκια σου. Μακριά από τα έτοιμα αφρατοψωμάκια!Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κανονικά με ρεβύθια γίνεται απλά ήθελα να προτείνω και μια άλλη λύση, λιγότερο χρονοβόρα. Εννοείται μακρυά.......το λέω σε όλους αλλά δυστυχώς το ψωμί του τοστ που είναι από τα χειρότερα, το τρώνε όλοι καθημερινά και το δίνουν και στα παιδιά τους :(

      Διαγραφή
  7. Τα έφτιαξα, τέλεια! Άλεσα στο μουλτι τα ρεβίθια έγιναν σκόνη Κ έτριψα φρέσκο κρεμμύδι αντί για σκόνη, τα συνόδευσα με σάλτσα ντομάτας Κ γιαούρτι πολύ ωραία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το υπέροχα νεα ειναι αυτα!!! Την επομενη φορα θα δοκιμάσω κ εγω με σάλτσα ντομάτας!! Ευχαριστω πολυ που μπηκες στον κόπο να με ενημερώσεις

      Διαγραφή