Δευτέρα 27 Μαρτίου 2017

Σπιτική Χαρουπο-μερέντα χωρίς ζάχαρη


Αυτή τη συνταγή την "παιδεύω" εδώ και αρκετό καιρό. Έκανα πολλές δοκιμές μέχρι να καταλήξω στα συγκεκριμένα υλικά με τις συγκεκριμένες αναλογίες. Βλέπετε, ήθελα η μερέντα μου να μοιάζει σε γεύση και υφή όσον το δυνατό περισσότερο με αυτή του εμπορίου, χωρίς όμως φυσικά να έχει ζάχαρη, φοινικέλαιο και συντηρητικά. Φτιάξτε τη ώστε να απολαμβάνετε μερέντα από φουντούκια νόστιμη, θρεπτική και χορταστική. Την καταναλώνουμε χωρίς τύψεις και τη δίνουμε με χαρά στα παιδιά μας. 

Υλικά:
- 150 γρ φουντούκια
- 250 γρ χουρμάδες
- 250 ml γάλα καρύδας (κονσέρβα και όχι ψυγείου)
- 2 κ.σ λάδι καρύδας λιωμένο (προαιρετικά)
- 60 γρ κακάο
- 20 γρ χαρουπάλευρο (προαιρετικά αλλιώς κακάο)
- 1/2 κ.γ φυσική βανίλια
- μια τσιμπιά αλάτι (χρησιμοποίησα θαλασσινό)
- 70 - 100 γρ μέλι ή  σιρόπι αγαύης (ή και περισσότερο)

  Εκτέλεση:
1. Τοποθετούμε τους χουρμάδες στο μπλέντερ και πολτοποιούμε μέχρι να γίνουν αλοιφή. Αδειάζουμε τους χουρμάδες σε ένα πιάτο




2. Καβουρδίζουμε τα φουντούκια. Σε ένα τηγάνι τοποθετούμε τα φουντούκια και καβουρδίζουμε για 8-10 λεπτά, σε μέτρια θερμοκρασία. Ανακατεύουμε συνεχώς ή για ευκολία, κουνάμε το τηγάνι μπρος-πίσω. Αν τα φουντούκια έχουν φλούδα, όταν θα έχουν καβουρδιστεί, τα αφήνουμε να κρυώσουν για λίγο και έπειτα τρίβουμε τη φλούδα με τα χέρια μας.

3. Τοποθετούμε τα καβουρντισμένα φουντούκια στο μπλέντερ. Προτείνω να το κάνετε σε 2 δόσεις. Θρυμματίζουμε λοιπόν πρώτα τα μισά και έπειτα τα υπόλοιπα. Συνεχίζουμε με το μπλέντερ για 2-3 λεπτά ακόμη ώστε να βγουν τα έλαια από τα φουντούκια. Θα χρειαστεί να ανοίγετε το μπλέντερ και να μαζεύετε τον πολτό από τα τοιχώματα. 

4. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και χτυπάμε για 1-2 λεπτά μέχρι να ομογενοποιηθεί. Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε και άλλο μέλι ή σιρόπι αγαύης ή όποιο γλυκαντικό προτιμάτε. Διατηρούμε στο ψυγείο

Tip:
- Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μόνο χαρουπάλευρο ή μόνο κακάο ή να βρείτε τη χρυσή τομή αυτών των υλικών, σύμφωνα με το γούστο σας 



  • Η Αλεξάνδρα έφτιαξε τη μερέντα και είπε "Μεγάλη επιτυχία. Το πρώτο σνακ της χρονιάς στο σχολείο ήταν τορτίγιας με μερέντα. Έτσι για να έχουμε γλυκιά σχολική χρονιά"


  • Η Χριστίνα έφτιαξε τη μερέντα και είπε "Όντως τρελάθηκα με τη χαρουπομερεντα! Είναι ότι καλύτερο εχω φάει τον τελευταίο καιρό με διαφορά!!!!"

  • Η Βέρα έφτιαξε τη μερέντα παρέα με τον καλύτερο βοηθό και είπε "Ειλικρινά αναρωτήθηκα πόση μερέντα θα έφτανε τελικά στο βάζο κι όχι στο στόμα του! 😂  Η μερέντα καταναλώθηκε σήμερα το πρωί (όχι όλη εντάξει) με το κουλούρι Θεσσαλονίκης επίσης από το blog σου"
  • Η Γιώτα έφτιαξε τη μερέντα και είπε "Την έκανα και εγώ τη μερέντα!!! Είναι τέλεια!! Την λατρέψαμε οικογενειακώς!"

  • Η Κατερίνα έφτιαξε τη μερέντα και είπε "Έφτιαξα χθες τη χαρουπομερέντα! Τέλειααα και σημερα θα φτιάξω pancake βρώμης μαζί με τη χαρουπομερέντα που θα ταιριάζει τέλεια! Ευχαριστούμε για τις ωραίες συνταγές σου 😊"
  • Η Μαρία έφτιαξε τη μερέντα και είπε "Η ωραιότερη σπιτική πραλίνα ever! "

  • Η Κατερίνα έφτιαξε τη μερέντα και είπε "Πράγματι θα την κάνω συνέχεια. Μπράβο σου"


  • Η Αναστασία έφτιαξε τη μερέντα και είπε "Αυτή τη φορά έφτιαξα τη σπιτική χαρουπομερέντα (χωρίς χαρουπάλευρο γτ δεν είχα) και ναι, ήταν υπέροχη!! Μέχρι τώρα δηλαδή όσες συνταγές σου έχω φτιάξει βγήκαν ανώτερες των προσδοκιών μου! Κ πάλι μπράβο σου!!! Ο γιος μου ξετρελάθηκε! Το τρώει ως πρωινό με ψωμάκι ολικής"

  • Η Κατερίνα έφτιαξε τη μερέντα και είπε "Έφτιαξα και την μερέντα!!!! Εντάξει...φοβερή!!!"
  • Η Πέννυ έφτιαξε τη μερέντα και είπε "Πολύ ωραία συνταγή μπράβο! Έκανα τη συνταγή όπως την έχετε. Η κόρη μου ξετρελάθηκε! Βέβαια διαφέρει στη γεύση από την κλασική μερεντα αλλά είναι εξαιρετική για τόσο υγιεινή."
  • Η Νικολίτσα έφτιαξε τη μερέντα και είπε "Έφτιαξα τη χαρουπομερέντα κ είναι φανταστική! !!συγχαρητήρια! !"
  • Η Σταυρούλα έφτιαξε τη μερέντα και είπε "Μόλις την έφτιαξα!! Δε μπορώ να περιγρώψω πόσο ενθουσιασμένη είμαι!! Μακράν νοστιμότερη από αυτές του εμπορίου!! Συγχαρητήρια και ευχαριστούμε για ακόμα μια υπέροχη συνταγή!!"
  • Η Αγγελική έφτιαξε τη μερέντα και είπε "Έφτιαξα την μερέντα σου.Έχει φανταστική γεύση, γλύφεις και τα δάχτυλα σου σαν παιδάκι. Σ' ευχαριστώ πολύ. Αν και είμαι άσχετη με τις γλυκές παρασκευές, ήταν πολύ εύκολο"
     "Και η πρώτη φέτα μιαμ"


Τέλος να σας υπενθυμίσω: 

  • Αν θέλετε να μην χάνετε τις νέες συνταγές, παρακαλώ κάντε like στην επίσημη σελίδα του blog στο Facebook
  • Αν σας άρεσε η συνταγή, κοινοποιήστε τη στους φίλους σας στο facebook
  • Το φτιάξατε και σας άρεσε? Περιμένω να μου στείλετε τις δικές σας φωτογραφίες καθώς και το πως σας φάνηκε!

23 σχόλια:

  1. Μου αρέσει πολύ η σπιτική μερέντα με διάφορα υλικά εκτός από το κακάο και η προσθήκη του χαρουπάλευρου και χουρμάδων με ενθουσίασε!!
    Τέλεια συνταγή Ευαγγελία!!
    Χρόνια σου πολλά και καλή εβδομάδα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ για τις ευχές. Ήθελα να πετύχω την υφή που έχει η έτοιμη μερέντα κ γι αυτό έβαλα τους χουρμάδες. Θα προτιμούσα να έβαζα μόνο χαρουπάλευρο αλλά δε θα άρεσε στη μικρή μου :(

      Διαγραφή
  2. Λατρεύω την μερέντα, όπως όλος ο κόσμος δηλαδή και βρίσκω την εκδοχή σου υπέροχη Ευαγγελία μου. Χρόνια σου πολλά και από εδώ και σε ευχαριστούμε για την ιδέα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαχα, έλα ντε, σε ποιον δεν αρέσει η μερέντα? Ευχαριστώ πολύ για τις ευχές και το μήνυμα σου!

      Διαγραφή
  3. Δελεαστική πρόταση Ευαγγελία! Οι χουρμάδες μου αρέσουν πολύ και μου φαίνεται ότι με το τσουρεκάκι που θα ετοιμάσω για το Πάσχα η μερέντα σου θα έρθει και θα δέσει μια χαρά! Ένας λόγος παραπάνω για να το κάνω γεμιστό!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η χαρουπόσκονη μου αρέσει κι εμένα. Τη χρησιμοποιώ αντί για κακάο. Πολύ ωραία εναλλακτική πρόταση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαίρομαι που σου αρέσει. Θα μπορούσες τότε να βάλεις μόνο χαρουπόσκονη. Εγώ δεν το έκανα γιατί δε θα άρεσε στην μικρή μου .Την επόμενη φορά όμως που θα φτιάξω, θα το χωρίσω στη μέση και θα δοκιμάσω μόνο με χαρουπόσκονη

      Διαγραφή
  5. Εχω να σου προτεινο κ μια πολυ πιο ευκολη. Μαρμελαδα απο χουρμαδες με ταχινι... Σε ετοιμη μαρμελαδα βαζω ισες ποσοτητες κ απο τα δυο. Σε αυτο δεν ξερω. Δοκιμασετην ... Εγω παρολο που εφτιαχνα μερεντα κ δεν αγοραζα τωρα δινω αυτη στα παιδια μου και την τρωει με ευχαριστηση ακομα κ η "παραξενη" μετο φαγητο μικρη μου.. ☺

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολυ. Ενδιαφέρουσα η πρόταση σου. Τους χουρμαδες τους χτυπάς στο μολις τετ να γίνουν αλοιφη; Δε κ εδω ταχίνι με κακάο, το ειχα δείξει παλιότερα http://healthy-and-delicious-recipes.blogspot.gr/2015/02/taxini-me-kakao.html

      Διαγραφή
  6. Αχ δεν ξέρω το έκανα κι αν δημοσιεύθηκε το σχόλιο μου, συγνώμη αν εμφανιστεί διπλό. Την διατηρούμε στο ψυγείο; είναι απλά υπέροχη! Ευχαριστούμε πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ενα μηνυμα αφήσεις κ να μη σε απασχολεί καθόλου αυτο. Χαιρομαι τοοοοοοος που σου αρεσε..μα δεν εναι καταπληκτικη;;;; Ναι, ψυγείο οπωσδήποτε!!!!

      Διαγραφή
  7. Νικολιτσα Ασλανιδη2 Οκτωβρίου 2017 στις 3:45 μ.μ.

    Καλησπέρα! Πόσο καιρό διατηρείται στο ψυγείο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλησπερα σας. 10 μέρες σιγουρα....αλλα δύσκολα να μείνει μεχρι τότε!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Δεν εχουμε φαει οικογενειακως καλυτερη μερεντα! Χιλια μπραβο! Την συνιστω ανεπιφυλακτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχ ποσο χαρηκα!!!!! Αντε την επομενη φορα να μου στείλετε φωτο. Ελπιζω να δοκιμάσετε κ αλλες συνταγες που να σας αρέσουν

      Διαγραφή
  10. Είμαι σίγουρη πως είναι καταπληκτική Ευαγγελία μου!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι, είναι , είναι! Θεωρώ ότι είναι από τις καλύτερες μου συνταγές;!!!

      Διαγραφή
  11. Εντάξει...ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ! Ο σχεδόν 21 μηνών γιος μου ξετρελάθηκε , μαζί του και εγω!!!
    Την έφτιαξα χωρίς μελι ή σιρόπι αγαύης. Πριν το προσθέσω στο τέλος την δοκίμασα ετςι και ήταν πολυ ωραία μόνο με τους χουρμάδες. Έπισης έβαλα αναλογία κακάο και χαρουπαλευρο μισό μισό. Την επόμενη φορά θα δοκιμάσω μόνο με χαρουπαλευρο γιατί μέχρι τωρα δεν εχω δώσει κακάο. Να φανταστώ οτι διατηρείται στο ψυγειο?! Ποσες μέρες περίπου?
    Πόσες περίπου μέρες διατηρείται?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. πολύ χάρηκα! δεν πειράζει για το αλάτι. κανονικά πρέπει να καταναλωθεί σε 4 μέρες αν χρησιμοποίησες γάλα καρύδας ή να τηρήσεις την ημερομηνίαλήξεως του γάλακτος που χρησιμοποίησες. εγώ με γάλα καρύδας το έχω αφήσει επίτηδες και 15 μέρες κ ήταν μια χαρά!

      Διαγραφή
  12. Επίσης ξέχασα να προσθέσω το αλάτι. Έχει κάποια σημασία αυτο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή