Δευτέρα, 10 Απριλίου 2017

Μαγειρίτσα με μανιτάρια

Αυτή την πεντανόστιμη "μεγειρίτσα" από μανιτάρια πορτομπέλο, μπορείτε να την φτιάχνετε όλο το χρόνο, όχι μόνο το Πάσχα. Γίνεται πάρα πολύ εύκολα, σε 20 λεπτά, είναι πολύ-πολύ-πολύ νόστιμη και θρεπτική. Σας παρακαλώ πολύ, να ακολουθήσετε ακριβώς τι οδηγίες. Σας τα λέω τόσο αναλυτικά ώστε να έχετε το καλύτερο, δυνατό αποτέλεσμα

Ακόμα και αν δεν τη φτιάξετε το Πάσχα, φτιάξτε τη σας παρακαλώ τις επόμενες μέρες που θα χρειαστείτε αποτοξίνωση!




Υλικά:
- 300- 500 γρ μανιτάρια πορτομπέλο ΟΧΙ άλλη ποικιλία
100 γρ φρέσκα κρεμμυδάκια
- 250 γρ ξερό κρεμμύδι
- 150 γρ ρύζι καρολίνα
- αλάτι (χρησιμοποίησα θαλασσινό)
- 30- 50 ml λευκό κρασί 
- 500 - 600 γρ μαρούλια
- 100 γρ ελαιόλαδο
- 1 κ.σ μουστάρδα απαλή
- 1 κ.σ μουστάρδα πικάντικη
- 2 κ.σ ταχίνι 
- άνηθο ψιλοκομμένο
- πιπέρι
- λεμόνι
- βραστό νερό



Εκτέλεση:
1. Πλένουμε και καθαρίζουμε τα λαχανικά μας (εκτός από τα μανιτάρια) ώστε να είναι έτοιμα όταν τα χρειαστούμε

2. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα τοποθετούμε ελαιόλαδο, τα ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια, το ψιλοκομμένο ξερό κρεμμύδι, αλάτι και το ρύζι και σοτάρουμε



3. Μετά από 2-3 λεπτά, αφού έχουν σοταριστεί, σβήνουμε με το λευκό κρασί. Περιμένουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε βραστό νερό. Όχι πάρα πολύ, περίπου 300 ml. Τόσο ώστε να καλύψει το φαγητό μας. 

4. Κόβουμε τα πορτομπέλο σε χοντρά κομμάτια


5. Βάζουμε ένα τηγάνι να κάψει καλά, θέλουμε να αρχίσει να βγάζει καπνό και τότε, χωρίς να προσθέσουμε λάδι ή κάτι άλλο, τοποθετούμε τα μανιτάρια μας. Επειδή είναι πολύ σημαντική αυτή η διαδικασία, αν χρησιμοποιήσετε μικρό τηγάνι (πχ 20 εκ.) θα πρέπει να το κάνετε σε 2- 3 δόσεις. Θέλουμε να καψαλιστούν τα μανιτάρια. Αν τα βάλετε όλα μαζί θα πέσει η θερμοκρασία και θα βράσουν και αυτό δεν το θέλουμε.  

6. Μετά από 2-3 λεπτά που θα είναι έτσι τα βγάζουμε από τη φωτιά


7. Κόβουμε τα μαρούλια μας και τα τοποθετούμε στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε τη μουστάρδα, ανακατεύουμε και προσθέτουμε λίγο βραστό νερό εάν χρειάζεται

8. Έχουν περάσει περίπου 15 λεπτά οπότε δοκιμάσουμε το φαγητό μας. Θα είναι έτοιμο όταν θα έχει βράσει το ρύζι. Προσθέτουμε τα μανιτάρια και το ταχίνι. Ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε λίγο βραστό νερό αν χρειάζεται  

9. Ψιλοκόβουμε τον άνηθο και τον προσθέτουμε 

10. Σερβίρουμε με μπόλικο φρέσκο πιπέρι και χυμό λεμονιού


Τέλος να σας υπενθυμίσω:

12 σχόλια:

  1. Μπράβο!αυτό που έψαχνα! έχω φτιάξει μαγειρίτσα με μανιτάρια αλλά όχι με πορτομπέλο, έβαλα τα ασπρα τα στρογγυλά,και με αυγολέμονο κανονικά. θα την φτιάξω σίγουρα.Ευχαριστούμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΩΩ, τι ωραία, θα περιμένω νέα σου.Σε παρακαλώ ακολούθησε ακριβώς τις οδηγίες και θα γλύφεις τα δάχτυλα σου!Περιμένω κ φωτογραφία αν θες

      Διαγραφή
  2. Απαντήσεις
    1. Είναι, είναι, είναι!!!!!! Δε χορταίνω σου λέω!!!!

      Διαγραφή
  3. Η κλασική μαγειριτσα δεν μου αρέσει καθόλου! Αλλά η εναλλακτική με μανιτάρια ακούγεται υπέροχη! Καλές γιορτές Ευαγγελία, να περάσεις τέλεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχω χρόνια να φάω την κανονική...όπως κ να χει τα εντόσθια δεν είναι και η καλύτερη τροφή! Καλή Ανάσταση Άρη

      Διαγραφή
  4. Κανω κ γω μια τετοια εναλλακτικη μαγειριτσα κ μ αρεσει πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπράααααβο σου, πολύ χαίρομαι! Καλή Ανάσταση με υγεία

      Διαγραφή
  5. Η κόρη μου την εκτιμά δεόντως ;) Καλό Πάσχα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ωωωω, τέλεια!!!!είχε να μοιάσει..καλά Ανάσταση με υγεία

      Διαγραφή
  6. Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και Χρόνια πολλά. Υπέροχα νέα, χαίρομαι πολύ που σου άρεσε και κυρίως που θα την ξαναφτιάξεις. Ελπίζω να βρεις κ άλλες συνταγές που να σου αρέσουν.

      Διαγραφή